Beslutsvåndan sköt regionfrågan i sank

Politikerna började i fel ände.Det är en bidragande orsak till att regionbildningen i Norrland havererade, menar professor Anders Lidström.

FEL ÄNDE. Politikerna bär själv ansvaret för att regionfrågan havererade. Man började i fel ände när man inte vågade ta i den mest kontroversiella frågan först anser Anders Lidström, professor i statsvetenskap vid Umeå universitet.

FEL ÄNDE. Politikerna bär själv ansvaret för att regionfrågan havererade. Man började i fel ände när man inte vågade ta i den mest kontroversiella frågan först anser Anders Lidström, professor i statsvetenskap vid Umeå universitet.

Foto: Andreas Wälitalo

Luleå. 2012-02-25 06:00

Anders Lidström är professor i statsvetenskap vid Umeå universitet och projektledare för Norrländsk regionstudie 2010 som landstingen i Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland har finansierat. Forskargruppen som står bakom studien ska presentera sina resultat i bokform om ett par veckor, men redan på fredagen avslöjade Anders Lidström en del resultat för åhörarna på Morgonrock.

Samhörighet
Norrbottningarna har den starkaste identifikationen med det egna länet och en större känsla av samhörighet med andra på orten och den kommun man bor i. Norrbottningarna är mest kritiska till varje form av större regioner.

Som bekant blir det ju inga regioner i Norrland till 2015, landstingspolitikerna har avblåst processen att bilda region av Jämtland och Västernorrland. I Västerbotten ansåg Socialdemokraterna att det var lönlöst att lämna in en ansökan ihop med Norrbotten, den skulle ändå avslås av regeringen hävdade man.

Fel ända
Anders Lidström anser att politikerna började i fel ände när man började med regionbildningen i Norrland. Politikerna valde att skjuta den besvärliga lokaliseringsfrågan framför sig, vilket fick till följd att misstänksamheten och rädslan för att missgynnas växte.

- Om man ska bilda en region då måste man göra en uppgörelse så att alla känner sig som vinnare.

Anders Lidström exemplifierar med att Luleå kunde bli centrum för regionala utvecklingsfrågor och Östersund för turismen.

- I min bild ska inte Umeå ha något mer, där finns redan tyngd i regionsjukvården. Regionsjukhuset går ju inte att flytta på.

Störst motstånd i Norrbotten
Medborgarundersökningarna som forskarna har gjort visar att motståndet mot att slå ihop landstingen till regioner är störst bland norrbottningarna. I Norrbotten finns också det starkaste stödet för att landstinget ska bilda en egen region.

Är det viktigt att ha med sig opinionen?

- Ja och nej. Det är viktigt att ha med sig folk, men politikerna måste kunna gå före.

Skepsis i Västra Götaland
Medborgarundersökningarna har lagts upp så att de ska kunna jämföras med studier som gjorts i Västra Götaland och Skåne.

- Även om det är en majoritet i norra Sverige som är emot att det bildas större regioner så var motståndet
i Västra Götaland ännu större innan regionen bildades.

Men opinionen förändras, medborgarnas stöd för region Västra Götaland har successivt ökat, berättar Anders Lidström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!