Tolv av länets 14 kommuner har kontrollerat om isen och dricksvattnet som serveras på gatukök, pizzerior, hotell och restauranger håller dricksvattenkvalité. Sammanlagt 176 prover har tagits från 135 olika matställen runt om i länet.
Drygt en tredjedel av proverna (64 prover) var inte helt okej, de flesta var tjänliga med anmärkning medan åtta prover var otjänliga. Det innebär att bakteriehalten var så hög att människor riskerar att bli sjuka av vattnet.
Snuskig syrupanläggning
Störst risk att bli magsjuk har man om man dricker något från en automat, barpistol eller syrupanläggning, som används för att blanda till läsk av kolsyra, vatten och koncentrat. 14 procent av proverna var otjänliga. 52 procent av proverna var tjänliga med anmärkning, vilket betyder att det fanns bakterier i vattnet. Bara en tredjedel av proverna (34 procent) var helt gröna, det vill säga tjänliga.
Flera orsaker
Snusket kan bero på flera orsaker förklarar miljöinspektör Anneli Bengtsson Lee som arbetar åt Luleå kommun.
- Bakterier kan växa i vatten. De kan växa i gummislangar, som är anslutna till en vattenkran. Ofta är problemet att man inte byter slangen tillräckligt ofta, säger Anneli Bengtsson Lee.
Ingen eller bristfällig rengöring av utrustning kan vara en förklaring, dålig handhygien hos personalen en annan orsak.
Drygt en tredjedel (37 procent) av proverna som togs på is visade sig vara tjänliga. 61 procent av proverna på is var tjänliga med anmärkning och två procent av isproverna var otjänliga.
- Många vet inte om att man måste rengöra sin ismaskin, säger Anneli Bengtsson Lee.
När det gäller dricksvattnet från kran så var 90 procent av proverna tjänliga. Åtta procent var tjänliga med anmärkning, vilket betyder att det fanns bakterier i sådana halter att det indikerar att hygienen inte är den bästa. Två procent av proverna på dricksvatten var otjänliga, det vill säga bakteriehalten var så hög att människor riskerar att bli sjuka när de dricker vattnet.
Vad beror då detta på?
Förklaringen är troligtvis att silen, som sitter ytterst på kranen blivit nedsmutsad så att bakterier börjat växa där. Det är något att tänka på även för vanliga hushåll.
- Jag brukar rengöra silen hemma, säger miljöinspektör Anneli Bengtsson Lee.
Proverna togs för ungefär ett halvår sedan, så de säger ingenting om hur vattenkvalitén är i dag. I Luleå var det två av tio prover som var otjänliga. Så snart det konstaterades ställdes krav på omedelbara åtgärder berättar Anneli Bengtsson Lee.