Luftens hjältar

Under sommaren är det ingen ovanlig syn att se någon av medlemmarna i Bodens Paramotorklubb flyga över Norrbottens landskap. Nu kommer dock nöjesåkningen att kompletteras med räddningsinsatser, då klubben inleder ett försökssamarbete med Missing People.

30 juli 2013 13:43

– Vi provar och se hur det fungerar. Om de tycker att vi tillför någonting så ställer vi gärna upp i fortsättningen också, säger medlemmen Tommy Sandberg.

Paramotor är en nöjessport som flygs med hjälp av en skärm och motordriven propeller bakom ryggen. Initiativet till att erbjuda klubbens tjänster i samband med eftersök kom från Tommy Sandberg, när han gick med i skallgångssökningarna efter Vatchareeya Bangsuan.

– Jag föreslog idén till både Missing People och polisen, och de verkade positiva. Paramotorflygning har ju många fördelar gentemot till exempel flygplan och helikoptrar, så vi borde kunna vara ett bra komplement, säger han.

Bland annat kan paramotor flygas på olika höjder i låg hastighet, och kräver inga långa start- och landningssträckor. Det är också ett betydligt billigare alternativ till andra flygspaningar, inte minst då klubben ställer upp på frivillig basis.

– Det är kul för oss att kunna hjälpa till, säger Tommy Sandberg. Då får vi ju ett mål med flygningen också, istället för att bara göra det för nöjes skull.

Börjar direkt

Marie-Louise Lindh, administrativ chef för Missing People i Norrbotten, är positiv till samarbetet och menar att flygspaningarna kan bli aktuella redan under veckan.

– Vi för en diskussion angående den 74-åriga kvinnan som försvann i Kärrbäck utanför Haparanda. Vi har tänkt gå skallgång på marken också men prioriterar skärmflygarna. När det gäller stora ytor så är det ju fantastiskt om de kan hjälpa till, säger hon.

– Det är mycket myrmark i Kärrbäck så det är svårt för dem att ta sig fram på marken, säger Tommy Sandberg. Men det passar utmärkt för oss eftersom det är gles skog och öppna ytor.

Enligt Marie-Louise Lindh kan det även bli aktuellt att samarbeta med Bodens Paramotorklubb i samband med sökningarna efter den 19-årige dansken i Allak, som Missing People ska genomföra i mitten av augusti.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Tano 0921/53093