Lockande jakt

Älgtjuren kommer nyfiket smygande mot ditt pass.
Avståndet är bara tjugo meter.
Pang!
Lockjakt kan vara en effektiv jaktform. Gunnar Sundh i Ludvika är expert på området.

LUDVIKA2006-08-17 06:00
I den södra änden av den fem kilometer långa sjön Tansen bor Gunnar Sundh under stora delar av året. I den vackert timrade stugan i hjärtat av Dalarna hänger stora älghorn. Där hänger också näverlurar som används för att förstärka ljuden vid lockjakt.
Det är lockjakten på älg som blivit Gunnar Sundhs stora hobby, en hobby som dessutom kommit en stor del av jägarkåren till gagn.

Inspirerad av artikel
Det började för över trettio år sedan med att han läste en artikel i en amerikansk jakttidskrift. Artikeln handlade om lockjakt på älg. För att få älgarna att komma på riktigt nära håll praktiserades lockjakt. Jägarna i reportaget jagade med pil och båge vilket krävde korta skjutavstånd.
Inspirerad av artikeln gav sig Gunnar Sundh ut i skogen.
- Jag lyckades grymta fram ett älgläte och jag fick svar. Jag började spela in älglätena och på den vägen är det. Jag tyckte det var en rolig grej. Jag har spridit mitt evangelium om lockjakt i nästan trettio år nu, säger han.
Ryktet spred sig om lockjakten och efter ett reportage i TV ökade trycket. Jägarna ville lära sig mer om den nya jaktmetoden.
Kassettbanden med locktips sålde som smör.
- 1986 visades ett inslag i Mitt i naturen när jag lockar in en 18-taggare. Telefonen gick varm efter det TV-programmet och jag gjorde senare en video om lockjakt.
Alla större älgtjurar har Gunnar Sundh skjutit med hjälp av lockjakt som fungerar både i september och oktober, men kanske bäst under brunsten i skarven mellan september- och oktoberjakten.

Härmar brunstlätet
För att locka fram älgtjurarna härmar han kons brunstläte. Men lockjakten kan vara svår att praktisera i ett stort jaktlag.
- Det är alltid någon som smäller i en bildörr och då är det kört. Ska du locka får älgen inte ha på känn att det är något lurt i skogen. Det är den samlade effekten av många små detaljer som ger framgång.
Kunskap om lockjakt kan dock vara nyttig även om du är passskytt i ett stort jaktlag.
- Med hjälp av ett kontaktläte kan jag få en springande älg att stanna, och jag kan få den att stanna flera gånger. Om jag gör två skarpa kontaktläten så stannar 75 procent av älgarna i steget. Under alla år jag praktiserat detta är det bara en älg som inte stannat. Det finns ingen anledning att skjuta på ett springande djur. Därför är det bra att härma ett kontaktläte för att få älgen att stanna upp, säger Gunnar Sundh.

Kommer riktigt nära
Han tycker lockjakt är den mest spännande jaktformen som finns och han har lyckats få stora, ståtliga älgtjurar att komma fram på bara tio meters avstånd.
- Med hjälp av lockjakt kan jag få bytet att exponera sig på korta håll. Och man har mycket högre puls när man ska skjuta en älg på 15 meter än på 80 meter. Lockjakten medför också att man etablerar en slags relation med älgen. Det är en märklig upplevelse.
Innan Gunnar Sundh började sprida sitt "evangelium" var lockjakt på älg tämligen okänd.
- Man kan nog säga att jag introducerade en ny jaktform.
Han instruerar även i konsten att locka rådjur, räv och skogsfågel.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om