Fin fångst efter en hård dag

Fiskelaget Stefan Ökvist, Storön, och Leif Holmberg, Degerön, landade cirka 1.800 kilo löja på tisdagseftermiddagen.
Årets löjfiske ser ut att arta sig rätt bra.

LÖVSKÄR2003-09-24 06:30
Nordhav och Silva har just lagt till vid fiskehamnen i Lövskär efter att snabbt ha stävat in mot hamnen i den hårda medvinden.<br>Dagen blev hård ute på sjön med 17 sekundmeter som mest.<br>De har fiskat i Leif Holmbergs tassemarker, runt Degerön.<br>Leif Holmberg står vid lastbilens manöverpanel till kranen. Stefan Ökvist springer energiskt runt och dirigerar kranarmens lyftningar av fisklådorna.<br>Lossning<br>Storöbon tuggar tuggummi lika ihärdigt som han ilar runt och ser till att lossningen från båten och lastningen på de två bilarna fungerar exakt som han vill att det ska göra.<br>Cirka 1.800 kilo är dagens fångst. <br>De två gick ut vid 04.30-tiden på morgonen. <br> ? Var vi fiskar? Vi fiskar där det finns fisk, småskrattar Leif Holmberg. Man söker med ekolod, förklarar han.<br>Han och Stefan Ökvist partrålar. Båtarna drar i respektive ändar på vajern på varje sida av trålen.<br> ? I år har det varit stabilt fiske, ungefär som i fjol, litet drygt kanske. Norrut är det ganska bra med fisk, medan det här ute verkar vara litet bättre än förra året.<br>Omväxlande<br>Han menar att sista tio åren har varit upp och ner. Omväxlande bra och dåligt löjfiske.<br>Varför det?<br>Leif Holmberg skrattar litet ironiskt.<br> ? Fråga biologerna. De är oftast bara ute och cyklar.<br>Löjan är viktig ur försörjningssynpunkt för honom.<br> ? Om man jobbar med en areell näring är alla bitar viktiga. Den här har stor betydelse, men alla bitar måste fungera. <br>Leif Holmberg har rötterna på Degerön. Hans mamma är född där och han flyttade dit 1981 efter att ha jobbat i stan i tio år. Under två år var han fiskardräng och startade 1983 eget.<br> ? Nu måste vi jobba, påminner Stefan Ökvist.<br>Fiskeduon med fjäll i ansiktena kavlar upp ärmarna.<br>Rommen väntar.<br>Fakta/löjfiske<br>Löjfisket pågår enligt lag 21 september?24 oktober. Omkring 20 lag fiskar löja i Norrbotten. Från löjan tas rom och blir till den välkända delikatessen. En annan del av fångsterna sänds till affärerna som färskkonsumtion. Finland tar emot huvudkapad fisk. Den används till det speciella bröd som bakas där. Viss del av löjfångsterna används som minkfoder i Finland.<br>Andra och tredje veckan under löjfisket anses vara bäst ur romsynpunkt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!