Lördagen avgör Londonbörsens framtid
Londonbörsen får sin närmaste framtid avgjord på lördagen. Senast då ska börsens ägare svara på ett köpbud från teknikbörsen Nasdaq i New York.
Nasdaq har lagt ett fientligt bud på Londonbörsen (LSE) värt 2,7 miljarder pund, nära 37 miljarder kronor.
Striden om LSE har blivit allt bittrare de senaste månaderna och den väntas pågå till sista minuten med kampanjer från båda sidor riktade till nyckelinvesterarna.
Budet förlängdes två veckor i januari då Nasdaq meddelade att det bara fått försäkringar om stöd av motsvarande 0,62 procent av aktierna utöver de 28,75 procent som teknikbörsen själv kontrollerar. För att ta kontroll över LSE krävs över 50 procent.
Nasdaq och LSE sammanslagna skulle bli det andra transatlantiska börsbolaget. 6 400 bolag skulle finnas noterade på jättebörsen, värda motsvarande 84 biljoner kronor.
LSE öde ligger förmodligen i händerna på de inflytelserika hedgefonderna och valutahandlare, ledda av Samuel Heyman i USA. Han har samlat på sig 10,3 procent av Londonbörsens aktier.
En stridsfråga är värdet på Londonbörsen. Nasdaq som tidigare gett ett upp ett försök ta över hävdar att LSE är övervärderad och är inte beredd att höja sitt bud.
Nasdaq var en av medspelarna redan när Londonbörsens framtid stod på spel i början 2000-talet, då fransk-tyska iX försökte gå samman med engelsmännen. Svenska Om-gruppens bud på LSE bidrog till iX-planernas misslyckande. Dåvarande vice ordföranden i Nasdaq Alfred Berkeley sade året efter till TT:s utsände på en vetenskapskonferens i San Francisco att han hade en vision av band av börser som hänger ihop jorden runt. Via dem skulle investerarnas pengar kunna flöda fritt över gränserna i världen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!