Brittiska valet i gång

Alla utom partiledarna Tony Blair och Michael Howard verkade tro på en ny solklar Labourseger när de brittiska vallokalerna slog upp dörrarna klockan 8 svensk tid på Kristi himmelfärdsdagen.
Howard finner hopp i favoritfotbollslaget Liverpools 1-0 i Champions League häromdagen.

London2005-05-05 09:55


Enligt alla opinionsmätningar följer Labour upp segrarna i parlamentsvalen 1997 och 2001 med en ny storslam, i så fall första gången partiet vinner tre val i rad. De sista pejlingarna, redovisade i valdagens Londontidningar, pekar i genomsnitt på att Labour får 37 procent av rösterna mot Konservativa partiets 32 och Liberaldemokraternas 23 procent.

Vallokalsenkäter kommer att redovisas strax efter klockan 23, då röstningen avslutats. De har tidigare visat sig ganska pålitliga. Vid tvåtiden kan det visa sig om de höll den här gången också.

Men premiärminister Blair är känd som en obotlig pessimist i sådana här sammanhang, och förnekade sig inte i valkampanjens slutskede.

- Detta avgörs i marginalvalkretsarna, några hundra eller några tusen röster åt endera hållet avgör valet. Vi tar ingenting för givet, absolut ingenting! inskärpte han i ett av sina sista valtal i onsdags.

Om den konservative ledaren Howards många och hårda personangrepp i valrörelsen upprepade Blair sin fotbollsliknelse:

- Folk kommer alltid att ta spelaren snarare än bollen om de förlorat diskussionen.

Även Howard finner hopp i fotbollen.

- Det kan vara ett omen, utbrast han om Liverpools oväntade 1-0-seger mot Chelsea i Champions League i tisdags.

- Jag säger det till alla som vill se en konservativ seger, vår underbare Liverpooltränares ord efter matchen - att det som krävs är att man jobbar hårt och behåller tron ända till slutet.

Cirka 44 miljoner människor i England, Skottland, Wales och Nordirland är röstberättigade, men inte tillnärmelsevis så många väntas ta sig till vallokalerna under öppettiden 7-22 (8-23 svensk tid).

I hopp om att höja valdeltagandet skapade Blair-regeringen vid förra valet möjligheter för alla att poströsta. Frågan är om det hjälper nu, för det gjorde det inte då: Valdeltagandet blev 2001 rekordlåga 59 procent, ned från 71 procent 1997.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!