LKAB nekas rivningslov för 149 fastigheter

LKAB ansökte om rivningslov för 149 bostäder i Malmberget men tillståndet dröjer.

LKAB har ansökt om rivningstillstånd för 149 fastigheter i östra Malmberget.

LKAB har ansökt om rivningstillstånd för 149 fastigheter i östra Malmberget.

Foto: Pär Bäckström/Frilans

Malmberget2019-10-08 18:51

Miljö-, bygg- och räddningsnämnden tog beslutet att återremittera ärendet till förvaltningen för att utreda om byggnaderna bör bevaras på grund av historiska, kulturhistoriska, miljömässiga eller konstnärliga värde.

Kommunen menar också att en konsekvens av att bevilja rivningslovet är att skola och förskola i närområdet påverkas negativt. Nämnden bedömer att påverkan på den sammanhållande bebyggelsen i östra Malmberget blir så omfattande att rivningslov bör avslås.

Från sju av fastigheterna inkom negativa yttranden där man anser att LKAB inte har rätt av riva fastigheterna. De menar att det inte är klart med gruvbolaget om inlösen av fastigheterna och att de boende inte fått någon ny bostad.

LKAB å sin sida menar att byggnaderna inte omfattas av ett rivningsförbud och att kulturmiljön redan är noga utredd angående vilka byggnader som är värda att bevaras.

Alexander Kult, förvaltningchef på miljö-, bygg- och räddningsförvaltningen, säger att det stämmer att en analys är gjord men att kommunen godkänner kultur och miljöanalysen som grund för fortsatt arbete. Nu ska förvaltningen utreda ärendet ytterligare innan beslut tas.

– Ambitionen är att ta in en sakkunnig för kulturmiljö och lämna tillbaka ett genomarbetat ärende till nämnden, säger Alexander Kult.

Han säger att ärendet är komplext och inget förvaltningen arbetar med dagligdags.

– Men vi arbetar skyndsamt, säger han.

Norrbottens Media har sökt ansvarig på LKAB för kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!