LKAB köper brittiskt familjeföretag

LKAB:s dotterbolag LKAB Minerals köper upp brittiska familjeföretaget Francis Flower.

10 oktober 2018 10:46

Företaget återvinner och återanvänder produkter från mineralbranschen. Någon uppgift om priset blir inte offentlig.

I ett pressmeddelande skriver LKAB att bolaget ska integreras med LKAB Minerals verksamhet i England. Affären måste godkännas av konkurrensmyndigheter innan den går igenom. Den väntas bli klar inom 4–6 veckor.

– Förvärvet av Francis Flower skapar tillväxt inom området för industrimineraler. Inom LKAB:s strategiplan avser vi att öka produktionen av järnmalm, men också att samtidigt utöka våra andra affärer, för att på sikt ha en bättre balans mellan dessa och göra oss mindre känsliga för svängningar på järnmalmsmarknaden, vilket därmed stärker LKAB som helhet, säger LKAB:s vd och koncernchef Jan Moström.

Men förvärvet innehåller även andra delar av strategisk betydelse.

– Genom att sammanföra Francis Flowers verksamhet med LKAB:s skapar vi en form av cirkulär ekonomi, med en tydlig koppling till LKAB:s försäljning av järnmalm. Ett av Francis Flower:s produktområden är återvinning av masugnsslagg som förädlas till mald granulerad masugnsslagg (GGBS), vilket ersätter Portlandcement i produktionen av betong och minskar koldioxidutsläppen, säger Moström.

Francis Flower grundades på 1950-talet och har bedrivit verksamhet inom industrimineraler under ledning och ägarskap av familjen Wilmott.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jonny Vikström