Samarbetet startade den första september och är alltså fortfarande relativt färskt.
Krister Öystilä är butikschef för affären på Storheden. Enligt honom fungerar samarbetet så att Kvinnojouren Iris två gånger i veckan kommer till butiken för att hämta sådana varor som de inte lyckats sälja.
– Vi gör det här i första hand ur en miljöaspekt. Om vi inte ger bort det kommer det att slängas ändå. Vi försöker först sälja varorna till kunderna genom att sätta ner priset men mycket är svårt att få sålt.
Varorna som skänks bort är det inte något fel på enligt Krister Öystilä men de kan vara lite trasiga eller defekta på något sätt som gör att kunderna inte vill köpa dem.
Projektet är fortfarande i sin linda, men butikschefen har en förhoppning att de ska kunna hålla på så länge som möjligt.
– Det har gått jättebra än så länge men det är fortfarande lite nytt för oss. Det handlar om att vi måste anpassa oss och börja sätta undan saker som Iris kan ha nytta av samt att lära oss vad som de behöver. Vi ger bort allt ifrån färskvaror till frukt och torrvaror.
Vad är det som ni generellt måste slänga från vecka till vecka?
– Det är jättesvårt att säga, det varierar hela tiden.
Finns det några regler eller restriktioner som hindrar er?
– För oss är det jätteviktigt att temperaturkontrollera färskvarorna innan vi ger bort dem så att det inte är något fel. Och vi skänker inte bort någon vara där sista förbrukningsdagen är samma dag.
Vad har ni fått för reaktioner?
– Från kunderna har vi inte hört någonting, men det är för att det inte är så många personer som vet om detta. Kvinnojouren är jätteglada för samarbetet.
Willys Luleå Hamn har ett liknande samarbete med Hela människan - RIA.