Tips: Böcker du bör läsa i maj

Succéförfattaren Karin Smirnoff följer upp sin hyllade debutroman och Katarina Frostenson ger sin bild av krisen i Svenska Akademien – Viktor Andersson tipsar om fem spännande boksläpp att hålla ögonen på i sköna maj.

Karin Smirnoff följer upp sin sorglustiga debutroman "Jag for ner till bror" med uppföljaren "Vi for upp med mor" som ges ut i maj.

Karin Smirnoff följer upp sin sorglustiga debutroman "Jag for ner till bror" med uppföljaren "Vi for upp med mor" som ges ut i maj.

Foto: Johan Gunséus

Litteraturguiden2019-04-27 11:00

Vi for upp med mor

Polaris

2/5 Karin Smirnoff följer upp sin sorglustiga debutroman "Jag for ner till bror" med uppföljaren "Vi for upp med mor". Modern har dött och vill begravas i sin hemby Kukkojärvi i norra Norrbotten. Tvillingarna Jana och Bror ärver hennes skruttiga föräldrahem och blir snabbt varse att livet i Kukkojärvi är mycket annorlunda. Något säger mig att det här inte är sista boken om syskonen Kippo.

Elkomikern

Natur & Kultur

4/5 Säg hej till Lars Fureskär, känd som Elkomikern och Skaras störste son. Martin Luuks nya roman är en komisk och vemodig berättelse om Lars och hans bror Lennart som går från genombrott och framgång till nederlag och undergång under ändlösa turnéer genom vårt avlånga land. Jag förutspår att "Elkomikern" blir Luuks stora publika genombrott som författare – det är på tiden.

Solenoid

Albert Bonniers förlag

17/5 Rumänske författaren Mircea Cartarescu är tillbaka med ännu en tegelstensroman om Bukarest – en hos honom såväl drömd och diktad som verklig stad. Men "Solenoid" är också berättelsen om en lärare på landsbygden som rör sig i en drömlik, surrealistisk och hypnotisk verklighet. För övrigt anser jag att Mircea Cartarescu bör få Nobelpriset i litteratur – så fort det har återfått sin forna glans.

K – berättelsen

Polaris

23/5 Just som man trodde att stormen bedarrat bestämmer sig före detta akademiledamoten Katarina Frostenson för att ge sin bild av krisen i Svenska Akademien. Boken beskrivs av Frostenson själv som en berättelse om "en tid i landsflykt undan förföljelse och förtal". Litteraturhistoria och upprättelse eller fiasko och sista spiken i kistan? Hur som helst lär det bli en lååång debatt om den här boken.

Om hasch

Ellerströms

25/5 Kultbok av filosofen och litteraturvetaren Walter Benjamin, som likt många före honom trodde att drogrus var vägen till ny kunskap. Under ett dussin experiment med hasch och opium förde han och hans kompisar noggranna anteckningar om upplevelser, händelser, tankar och repliker. Boken utkom postum först 1972 och utkommer nu för första gången i sin helhet på svenska.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om