”Utmaning att skriva lättläst”

Sam, 14 år, och hans mamma och syster kommer till Sverige från Syrien som kvotflyktingar och får något av en chock när de hamnar i Norrbotten mitt i vintern. Det är upptakten till Lina Stoltz nya bok ”Flytten” på lättläst svenska.

Foto:

Litteratur2017-11-07 06:00

Nyligen kom Luleåförfattaren Lina Stoltz ut med sin åttonde bok för barn och ungdomar. Den här gången har hon utmanat sig själv genom att skriva på lättläst svenska.

– Just nu finns det en väldigt bra marknad för lättlästa böcker. Det är stor efterfrågan eftersom vi har så många nyanlända, berättar hon.

– Men också för att man i skolan har börjat anstränga sig mer för att alla barn ska kunna läsa och förstå på sin egen nivå, tillägger Lina Stoltz, som själv har lärarbakgrund.

Förut kanske de här barnen mest satt och bläddrade i böcker och låtsades läsa, erfar hon. Det var elever som var läsovana eller hade lässvårigheter eller helt inte gillade att läsa.

Med ett större utbud av lättläst kan fler barn och ungdomar hitta någonting som tilltalar dem i litteraturväg.

– Egentligen har jag funderat länge på att jag skulle vilja skriva lättläst, eftersom det passar min stil och så blev jag uppmuntrad av en författarkollega att sätta igång.

Det första man som författare måste tänka på är att själva berättelsen ska vara enkel med få karaktärer och inte innehålla så många sidoberättelser.

Det andra är att det ska vara rakt och enkelt språk med korta meningar.

Det tredje är det som har varit mest utmanande för Lina Stoltz:

– Du ska inte skriva något som behöver tolkas. Allting ska skrivas ut, inte stå mellan raderna. Det var ovant för mig.

Egentligen är det tvärtemot hur de flesta författare skriver, men i lättlästa böcker ska vara övertydlig.

Boken handlar om en flyktingfamilj som kommer till en liten ort i Norrbotten mitt i vintern. Mamman bestämmer sig genast för att flytta därifrån, men alltmedan tiden går börjar barnen rota sig och när erbjudandet om en lägenhet i södra Sverige kommer är beslutet om att flytta inte så självklart längre.

Idén till handlingen fick hon av en etiopisk familj hon som hon kände hon bodde i Överkalix.

– När de kom var det mitt i vintern. De gick och la sig och sov, men när de vaknade var det fortfarande mörkt så de förstod inte att det var dag utan gick och la sig igen. De sov närmare 1,5 dygn innan de insåg att det inte skulle bli ljusare.

Hon tror att många flyktingar som har kommit till Norrbotten kan känna igen sig.

Hon hoppas att skriva en uppföljning på ”Flytten” i vinter.

– Förlaget vill att jag ska skriva en bok till. Och så klart ska den utspela sig på sommaren när det är ljust dygnet runt.

”Flytten” finns också översatt till meänkieli.

Lina Stoltz

Lina Stoltz är född 1974 och bor i Luleå med man och två döttrar.

Hon är utbildad lärare i svenska, engelska och religion och har ibland även jobbat som teaterpedagog.

Hon har skrivit sju böcker och tre pjäser. Den senaste pjäsen, ”Solidaritetsskolan”, har satts upp och spelats av Teater Scratch – med Lina Stoltz i en av rollerna – i skolorna Luleå i år. I november kommer den att turnera i Kiruna. Hon har också även medverkat i radioprogrammen ”Vid dagens slut” och ”Tankar för dagen” i Sveriges radio P1.

På somrarna anordnar hon kulturläger för ungdomar i Överkalix.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om