– Den kamp ni har just nu för skolan, det är en kamp för kulturen. Det är också därför jag har kommit på tanken att ge ut en intervjubok om det, sade Karl Petersen i inledningen och fortsatte:
– Är det någonting som är kultur så är det när folk slåss för sin bygd, sin skola, för sina mötesplatser och sitt Folkets hus.
Efter det riktade han ett tack till alla boende i Vitåbygden:
– Har ni inte fått cred förut så ska ni få det ikväll, riktigt ordentligt. Det är sådana som ni som behövs. Ett samhälle, en ort, eller en kommun som har en befolkning som kämpar, det är ett samhälle som aldrig dör bort.
Vad tycker dina gamla partikollegor från kommunalrådstiden om att du går i bräschen i den här frågan?
– Jag går inte i bräschen för någonting. Jag ger ut en bok i ett angeläget ärende och Ordfirman är ett fristående och oberoende bokförlag, och jag vet inte vad de tänker, utan det är upp till var och en att läsa boken och ta ställning till vad som står där, säger Karl Petersen.
I boken ingår intervjuer med tio personer som har kämpat för Vitåskolan och hela Vitåbygdens fortlevnad. En av dem är Nina Ivaska, Jämtön. Även hennes man Roger Ivaska är med i boken.
– Det är ju hedrande att få vara med. Jag ser inte som att det är jag som privatperson som blir intervjuad, utan vi står för föräldraperspektivet och för talan för alla föräldrar, jag och min man.
Deras dotter har gått i förskola i Jämtön och sonen i Vitåskolan. Både förskolan och skolan läggs ner så i höst ska barnen börja i Råneå istället.
– Det är jättesorg för oss och för bygden. Det blir knepigt med livspusslet och en försämring för barnen.
Hon tror att boken kommer att ha betydelse.
– Framförallt väcker den mer uppmärksamhet för frågan. Det här är ju någonting som pågår i hela Sverige, så den kanske kan ge inspiration och kraft åt andra som kämpar i samma fråga.
Författaren Hans Olov Ohlson är den som har förmedlat Vitåbornas berättelser.
– Det kändes både roligt och hedrande när Kalle frågade om jag var intresserad av att göra jobbet och när jag väl gjorde det och träffade de här personerna blev jag fylld av respekt för deras engagemang och deras kamp, säger han.
De tio personer som är intervjuade representerar hela bygden, poängterar han.
– Det är en kamp som väldigt många är engagerade i. Det som också slog mig när jag pratade med dem var att de argumenterade på ett väldigt genomtänkt och värdigt sätt. Det var inga fula påhopp eller elakheter om politiker och tjänstemän utan en saklig ton.
Han tror att Vitåbornas kamp kan bli startskottet för något större.
– Det här en fråga för hela landsbygden, även i andra delar i Luleå, och i hela Sverige. Jag tror att ni är med nu och bereder marken för en ny folkrörelse, sade han till åhörarna som kommit till boksläppet.