Skulle han klara det? En sistaminutenresa till Magaluf och en mycket ensam mental kick-off blev räddningen.
Han är tecknaren och illustratören som i mer än ett decennium fick läsarna att le åt den svenska hipstergenerationens ängsliga vedermödor i "Stockholmsnatt", serien som han gjorde tillsammans med Stefan Thungren.
Numera jobbar Pelle Forshed mestadels med egna projekt, men sticker då och då emellan med samarbeten som exempelvis "Familjen Monstersson", barnboksserien han gör tillsammans med författaren Mats Wärnblad. Att det ibland kan vara väldigt ensamt att vara sin egen upplevde han extra tydligt under arbetet med sin nya serieroman "Under tiden".
– Jag tror aldrig att jag har varit så nervös inför något serieprojekt, faktiskt, konstaterar han.
Arbetsprocessen var splittrad, materialet nästan för stort _ hur skulle han få ihop bilden av pappan som betalar barnen i grannskapet för att de ska skejta med hans son med historien om mannen som i ren preppers-iver råkar låsa in sig själv i skyddsrummet han byggt i hemlighet i familjens nya hus? Och var skulle aparta detaljer som en pestdoktormask och en pikachu-mössa passa in?
Pelle Forshed fick helt enkelt ta sig samman.
– Jag åkte ner på en sistaminutenresa till Magaluf själv. Det var lågsäsong i mars, bara några pensionärer som spelade boule på stranden – och så jag. De flesta hotell var stängda. Där satt jag och tänkte att nu ska jag ha något slags kick-off med mig själv.
Någonstans där började de många trådarna i berättelsen att flätas samman. Nu sitter han i sin arbetslokal med en trave exemplar av "Under tiden" framför sig – betydligt mer avslappnad, men fortfarande en smula spänd inför mötet mellan boken och läsarna.
Hur ska man beskriva serieromanen? På en mindre nogräknad säljavdelning hade det kanske blivit "En svensk Stranger things". Fast "Under tiden" utspelas inte på 80-talet och befolkas inte av övernaturliga väsen. Det enda den har gemensamt med den uppmärksammade tv-serien är den ödesmättade stämningen och barnperspektivet.
I ett villaområde någonstans i Sverige försvinner en man spårlöst. Familjen förstår ingenting och i grannskapet sprider sig oron. Har han försvunnit frivilligt, eller kanske blivit mördad? Bland barnen sprids grundlösa konspirationsteorier som till slut går ut över den som sticker ut mest i den homogena omgivningen.
– Det jag kände att jag brottades med i boken är hur man lever i sin egen lilla bubbla. Man kan leva så otroligt nära varandra fysiskt och försöker hela tiden nå varandra, men kommer aldrig ifrån att man lever i sitt eget universum, säger Pelle Forshed.
En av bokens pappor är en träningsbesatt ordningspolis som är gift med en kvinna som allra helst tillbringar sina dagar i sängen med att filosofera över rymdens oändlighet. Deras son fokuserar mest på den fjärilssamling han har fått ärva av morfar – men intresset motarbetas aktivt av pappan som är orolig för att pojken inte ska få några kompisar om han inte beter sig "normalt".
– På något sätt är de här karaktärerna som olika delar av mig själv. Pappan är han som vill hålla ihop allt, få allt att funka, att barnen ska vara glada och allt vara normalt. Och så har man en person som bara vill ligga och stirra i taket och tänka på rymden...
"Under tiden" är inte självbiografisk, men innehåller ändå bitar ur Pelle Forsheds liv. Villaområdet är delvis inspirerat av den plats han själv växte upp på i Örebro, hans egna barn bär likadana pikachumössor som en av huvudpersonerna i boken och fjärilssamlandet har influerats av Forsheds far, som länge varit en fjärilsentusiast.
– Det är mycket sådana detaljer som ingen annan än jag och de närmaste ser var de kommer ifrån. De är kanske helt meningslösa på ett sätt, men för mig blir de laddade. Man brukar säga "kill your darlings", men för mig var det som att jag måste ha med alla de där darlingsen. De finns där av en anledning.