Kungen uttalar sig om Akademiens kris

Svenska Akademiens högste beskyddare, kung Carl XVI Gustaf, uttalar sig nu om krisen i Akademien.

Kris. Svenska Akademiens högste beskyddare, kung Carl XVI Gustaf, uttalar sig nu om krisen i Akademien.

Kris. Svenska Akademiens högste beskyddare, kung Carl XVI Gustaf, uttalar sig nu om krisen i Akademien.

Foto: Anders Wiklund/TT

Litteratur2018-04-09 12:54

– Och det är en väldigt tråkig utveckling som uppstått, men jag hoppas att vi kan lösa den, säger han.

Kung Carl XVI Gustaf kommenterade under måndagsförmiddagen den senaste utvecklingen inom Svenska Akademien. På väg in till ett annat möte på Grand Hotel i Stockholm sade han till TT och andra medier som samlats:

– Det är ju en väldigt, väldigt, väldigt viktig institution, så jag håller mig informerad om utvecklingen. Och det är en väldigt tråkig utveckling som uppstått, men jag hoppas att vi kan lösa den på något vis. Alla problem är ju till för att man ska kunna lösa dem, och det tror jag vi gör förr eller senare, det får bara ta lite tid. Det pågår ett arbete inom Akademien – de tänker igenom situationen och det kommer nog bli bra det här.

I helgen träffade kungen även Akademiens ständige sekreterare Sara Danius på Drottningholms slott. Detta sedan tre ledamöter i den anrika kulturinstitutionen valt att lämna arbetet.

Krisen bottnar i de interna slitningar som har uppstått i Akademien som en följd av turerna kring den så kallade kulturprofilen. Tidigare i våras hölls en omröstning om att utesluta en ledamot, med nära kopplingar till kulturprofilen. Ledamoten har genom vittnesmål i en advokatutredning pekats ut för att ha läckt namn på Nobelpristagare i förväg.

Svenska kungar har varit hösta beskyddare över Akademien ända sedan den instiftades av Gustav III 1786. (TT)

Akademiens kris

I höstas vittnade 18 kvinnor i Dagens Nyheter om hur de utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp av en man, den så kallade kulturprofilen, med nära band till Svenska Akademien.

Akademien klippte alla band till mannen, som nekar till brott, och upphörde med ekonomiskt stöd till hans verksamhet.

En advokatbyrå fick i uppdrag att utreda kulturprofilens koppling till ledamöterna och om han influerat beslut gällande priser, stipendier och finansiering.

När utredningen presenterades för Akademins ledamöter tidigare i vår uppstod en djup spricka. Den 6 april meddelade tre ledamöter _ Peter Englund, Kjell Espmark och Klas Östergren _ att de lämnar Akademien och "tar paus i sitt arbete".

Den 7 april skrev Svenska Dagbladet att advokatutredningen visar att det finns skäl att misstänka att sekretessregler brutits vid ett flertal tillfällen, bland annat i samband med Nobelprisöverläggningar. Akademien ska även ha brutit mot sina egna jävsregler då den delat ut pengar till kulturprofilens verksamhet, som utredningen rekommenderar Akademien att polisanmäla.

Enligt ständiga sekreteraren Sara Danius har utredningen lett till stridigheter, men en intern omröstning har avblåst en polisanmälan från Akademien.

Den 8 april kritiserade åtta av Akademiens ledamöter, i ett öppet brev i SvD, det faktum att bevis om Nobelläckor hålls anonyma i den egna advokatutredningen. De anser att skälen för att utesluta en ledamot med nära kopplingar till kulturprofilen inte är starka nog.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!