– Jag skrev historien till ”Bortom tiden” under sommarlovet i fjol, säger Smilla Larsson som går i årskurs 7 på Nya Läroverket i Luleå.
Det hör inte till vanligheterna att en så ung person som Smilla Larsson ger ut en bok, förvisso en egenutgivning med bara 12 exemplar tryckta än så länge, men siktet ligger högre än så.
– Jag vill bli författare, säger hon.
Intresset för att skriva föddes redan när hon var åtta år och skrev tillsammans med en kompis på fritids. Sedan dess har intresset bara växt.
– Jag funderar några dagar för att komma på berättelsens händelser. Boken innehåller också mycket dialog eftersom man lär känna karaktärerna bra när de pratar.
”Bortom tiden” handlar om 15 år gamla Emmy som hittar en tidsmaskin och reser tillbaka till 1980-talet för att träffa sin idol Eddie Jonson.
– Men det blir problem när hon ska ta sig hem till sin egen tid. Hon trasslar till det, säger Smilla Larsson utan att avslöja för mycket.
I berättelsen får också Emmy ett brev som uppmanar henne att åka till 1600-talet, men den tidsresan är ännu inte nedtecknad.
– Den berättelsen kommer i nästa bok, del 2 av ”Bortom tiden”. Den ska jag skriva i sommar, säger Smilla Larsson.
Mellanstadieläraren Maria Skotte Pekkari drömde också om att bli författare när hon gick på högstadiet.
– Men livet kom emellan. Nu skriver jag på min fritid när barnen gått och lagt sig. Det är mitt sätt att koppla av, säger hon.
Bakgrunden till hennes bokdebut ”Hockey, bänkvärmare och bögar” bottnar i hennes yrke när hon diskuterade identitet, sexualitet och normer med en 6:e klassare på Nya Läroverket för några år sedan.
– Och eftersom hockey är stort i Luleå började vi tala om homosexualitet bland hockeyspelare och fann att ingen hockeyspelare gått ut som homosexuell. Dessutom hittade vi inga romaner där HBTQ-frågor placerats inom denna idrott. Då kände jag att det åtminstone skulle finnas en bok som speglar en hockeyspelande homosexuell ungdom och de konflikter som väcks inom honom.
”Hockey, bänkvärmare och bögar” tar även upp den elitsatsning och press idrottande ungdomar kan uppleva.
– För hur mår den ungdom som alltid får sitta på bänken?, betonar hon
Den färdiga berättelsen läste hon först högt i en 6:e klass som diskussionsunderlag utan att tala om att hon själv var författaren.
– Men jag fick så mycket beröm att jag tog steget och kontaktade olika förlag. De stora förlagen tackade nej, men Idus förlag som inriktat sig på HBTQ tema och genusfrågor nappade.
Boken är tryckt i 1000 exemplar och finns också som e-bok. Till hösten kommer också en lärarhandledning för de som vill använda boken i undervisning.