Citatet är hämtat från Luleå-läkaren Ola Schenströms nya bok ”52 vägar till medkänsla med dig själv och andra”. Det är en snygg, färgglatt illustrerad liten bok, skriven på ett lättläst språk utan svårbegripliga medicinska fackord.
Man kan undra om man alltid bör vara vänlig, även mot elaka eller förtryckande typer. Nej, längre fram i boken påpekas att man också måste säga ifrån när någon ”agerar i bjärt kontrast till våra djupare värderingar”.
Utgångspunkten för bokens alla råd och övningar för att öka medkänslan med sig själv och andra är begreppet ”mindfulness”. I Vårdguiden översätter man detta ord med ”sinnesnärvaro” eller ”medveten närvaro”.
Boken ger en rad förslag till hur man tränar mindfulness, både vad gäller fysisk och psykisk närvaro. Hur andas man, vilka spänningar har man, hur får man kontakt med sina känslor? Meditation framhålls som ett hjälpmedel, och läsaren hänvisas till Schenströms mindfulnesscenter, där man på nätet kan hitta förslag till övningar.
”Förmågan att komma tillbaka till nuet, att vara här och i kontakt med vad som pågår i och runt omkring oss är viktig när vi ska öka vår förmåga att bli mer medkännande med oss själva och andra”, skriver Schenström.
En hel del känner jag igen från dramakurser, där man lär sig att metodiskt gå igenom kroppens alla muskler och uppleva skillnaden mellan spänning och avslappning. Likaså att koncentrera sig på vad som händer i nuet.
Schenström listar en lång rad positiva effekter av mindfulnessträning som minskad stress, ökad förmåga att hantera svårigheter, minskad psykisk ohälsa, förbättring av hjärnas funktion.
Boken är full av sympatiska och säkert i många fall nyttiga råd och övningar, som kanske hjälper vid måttliga fysiska och psykiska besvär, i synnerhet om man får professionell hjälp. Att enbart klara sig med bokens instruktioner förefaller svårt.
Utan att vara medicinskt sakkunnig ställer jag mig frågande till hur långt träning i mindfulnness räcker för att hjälpa dem som vill bort från nuet, människor som drabbats av allvarlig psykisk ohälsa eller lider av ekonomisk stress till följd av arbetslöshet eller har flytt från krig och förföljelse.