Om dessa emigrantförfattares sista sommar tillsammans har den tyske litteraturkritikern Volker Weidermann skrivit en mycket välskriven och väldokumenterad liten bok, ”Oostende 1936. Stefan Zweig och Joseph Roth sommaren innan mörkret föll.” Weidermann har tidigare bland annat publicerat en översikt över tysk litteratur efter 1945 och en bok om nazisternas bokbål, ”Das Buch Der Verbrannten Bücher”.
Zweig och Roth är gamla vänner men sommaren 1936 är de ett omaka par. Västjuden Zweig är rik och berömd, slottsägare i Salzburg, en internationell författarstjärna. Han är kanske inte så känd i Sverige längre men för ett par år sedan gavs hans sista stora bok ut, ”Världen av i går”, i en ny översättning till svenska. Denna skildring av en gången tid har gett stoff till Wes Andersons film ”The Grand Budapest Hotel”.
Östjuden Roth däremot är fattig och alkoholiserad och han skriver inte lika bra längre. Zweig bekostar delvis Roths uppehälle, köper nya kläder åt honom och försöker med dålig framgång begränsa hans supande.
Joseph Roth är idag en ganska bortglömd författare men hans skildringar av judiska karaktärer i den gamla dubbelmonarkin Österrike-Ungern blev uppmärksammade i romaner som ”Radetzkymarschen” och ”Job”.
Till exilförfattarna i Oostende ansluter sig också den tyska författaren Irmgard Keun, vars böcker också svartlistats. Denna vackra kvinna förälskar sig märkligt nog direkt i den 11 år äldre Roth. De blir ett förtvivlans kärlekspar denna sommar, de skriver som besatta tillsammans i vetskapen om en kommande syndaflod, och de dränker sin vanmakt i sprit.
När sommaren är över skiljs vännerna för att aldrig mera ses. Roth beger sig till Paris, där han dör 1939. ”Jag älskade honom som en bror”, skriver Zweig. Denne emigrerar till Brasilien med stora förväntningar om ett nytt liv, men han begår självmord 1942. Weidermann skildrar inte Zweigs sista år i livet. Många läsare vill säkert i likhet med mig veta vad som hände.
Weidermann har emellertid skrivit en fascinerande och gripande bok om dessa förföljda författare, författare som hade oturen att leva i en våldsam tid och drabbas av nazisternas omänskliga regim. Han har med hjälp av tillgängliga dokument och med en skönlitterär författares språk lyckats fånga en tid som flytt, stämningar, känslor och en skoningslös verklighet.