”Deckaren är genuint folklig – precis som Shakespeare på sin tid”

I helgen samlades en imponerande skara nordiska och internationella krimförfattare för att prata böcker och brott. Det var deckardags i Visby, och bland Crimetime-festivalens inbjudna fanns den tidigare Norrbottensbaserade spänningssmeden Tove Alsterdal. Kuriren ringde upp för en rapport.

Tove Alisterdal har precis gästat deckarfestivalen Crimetime Gotland.

Tove Alisterdal har precis gästat deckarfestivalen Crimetime Gotland.

Foto: Annika Marklund

Litteratur2017-08-07 17:55

Under den gångna helgen inföll Sveriges största deckarfestival, Crimetime Gotland. Dagarna i Visby har författaren Tove Alsterdal tillbringat i en serie seminarier – växelvis som paneldeltagare och som moderator.

– Det som är kul med Crimetime är att det blir så mycket dialog. Jag gillar att vara moderator för jag får prata om något annat än mig själv, säger hon.

– Man får en chans att gå på djupet med en genre som annars brukar omtalas ganska ytligt. Nu har jag till exempel diskuterat om kriminalromanen är vår tids grekiska eller shakespearska drama. Jag är ju själv dramatiker från början och fick idén till samtalet när jag såg att Gregg Hurwitz, som har en master’s i shakespearsk tragedi fån Oxford, skulle komma.

Amerikanen Hurwitz har skrivit otaliga akademiska texter om just Shakespeare, men också kriminalromaner och till och med Batman-manus för förlaget Detective Comics. Alsterdal påpekar att det går att hitta paralleller mellan allihop.

– Det är besläktat, och det är inte alls så konstigt att hoppa emellan. Under seminariet kom vi fram till att kriminalroman ligger närmare det stora dramat än mycket annan litteratur.

Tove Alsterdal berättar att hon också hunnit prata ”gränsland” med författaren den finske författaren Mikko Porvali, i ett samtal modererat av Luleåjournalisten Kerstin Wixe.

– Mikko har skrivit en deckare om Karelen, och mina böcker utspelar sig också alltid i gränsland.Gränstrakter är alltid så mycket mera spännande än de där småstäderna där många deckare utspelar sig. Det finns en annan öppenhet när man bor vid en gräns.

Gränsen som utgörs av den omringande Östersjön gör dock att det sällan blir någon folkstorm på Crimetime Gotland. Det tycker Tove Alsterdal är både bra och dåligt.

– Det är mysigt i Visby och det uppstår en närhet mellan författare och läsare på Crimetime. Men det är lite synd att det inte är så mycket mediebevakning, för genren är så gigantiskt stor, med så många läsare. Och den är genuint folklig – precis som Shakespeare var på sin tid. Det är en av parallellerna.

Så, förde festivalen med sig några stora litterära avslöjanden eller skandaler?

– Nä, då måste jag ha missat dem själv i så fall. Det brukar som sagt vara lugnt i Visby – den stora dramatiken ligger i berättelserna i stället.

Tove Alsterdal

Aktuell med:

Gästade i helgen deckar-festivalen Crimetime på Gotland.

Gav förra året ut sin rosade fjärde roman, ”Vänd dig inte om”.

Debutboken ”Kvinnorna på stranden” från 2009 släpps i dagarna på engelska, under titeln ”The forgotten dead”.

Tornedalsdeckaren ”I tystnaden begravd” från 2014 har precis nominerats till ett det franska priset Prix du balai d’or. ”Dans le silence enterré” heter boken där.

På gång:

”Jag har precis börjat skriva på nästa bok, men jag tänker inte avslöja vad den handlar om.”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om