Broderier som gör våra tankar fria

I sin text till konstnären Brita Weglins senaste bok, den tredje i ordningen, använder konsthistorikern och curatorn Jan-Erik Lundström uttrycket ”oförvägna och generösa stygn” redan i rubriken till förordet.

Brita Weglins broderier hjälper våra tankar att färdas fritt, menar recensenten Marianne Söderberg.

Brita Weglins broderier hjälper våra tankar att färdas fritt, menar recensenten Marianne Söderberg.

Foto: Eva Åström

Litteratur2019-10-08 06:00

Det är en bra sammanfattning. Plockar man bort ordet stygn skulle uttrycket kunna gälla för hela Brita Weglins konstnärliga gärning där teknikerna genom åren omfattar allt från grafik, akvarell, skulptur och objekt till smyckeskonst för att nu landa i broderi. Och som alltid när det gäller Weglin har hon lyckats omvandla även denna teknik till sitt eget, högst personliga formspråk. Hon må vara omöjlig att stoppa in i ett fack, men ändå påfallande lätt att känna igen som konstnär – så personligt är hennes uttryck.

För det är inte bara broderiet som gjort Brita Weglins tankar fria. I själva verket genomsyrar friheten hela hennes konstnärskap, både när det gäller valet av motiv och valet av teknik. Ingenting, förutom möjligen fysiska begränsningar, tycks kunna stoppa henne. Hittills är hon kanske mest känd för sin grafik som hon rönt stor framgång med nationellt och internationellt – blandade grafiska tekniker och ett möte mellan tradition och förnyelse som det slagit gnistor om.

Även i broderiet slår det gnistor mellan det traditionellt lågmälda och Brita Weglins karaktäristiska kraftfulla och lekfulla uttryck. Hon broderar sina berättelser med inspiration från mytologi, stumfilmer, operor, folkliga sägner, kultur- konst- och religionshistoria – de flesta med ett rejält avstamp i kvinnors berättelser – mot en fond av gamla linnedukar, servetter, handdukar. Ofta infärgade och bearbetade, trasiga i kanterna, svedda av tid och användande. Där fäster hon sina stygn med precision och med en oerhörd medvetenhet om material och uttryck, lägger till hår, mjukt skinn, pärlor och annat som krävs, inte minst för symboliken. Resultatet blir inte bara kraftfulla uttryck utan också ett slags orent broderi som öppnar betraktarens ögon inför bildernas berättelser och spränger gränserna för denna vardagens tekniks alla möjligheter.

Brita Weglin har alltid en berättelse kring varje enskilt verk, det vet alla som någon gång lyssnat på henne. Numer broderar hon också ofta några rader om bakgrunden till bilderna, som en liten anvisning till betraktaren. Inte minst i bokform fungerar dessa texter mycket bra, fördjupar och inspirerar.

För inspiration är bara förnamnet till omdömet om denna bok. Brita Weglins broderier hjälper våra tankar att färdas fritt.

Ny bok

Brita Weglin Broderi gör tanken fri Text: Jan-Erik Lundström Almlöfs förlag
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!