Augustpriset till Ann-Helén Laestadius

Ann-Helén Laestadius får Augustpriset i barn- och ungdomsbokskategorin för "Tio över ett" som utspelas under flytten av Kiruna
– Den här boken är skriven rakt ur hjärtat. Jag är så ledsen över det som sker i Kiruna, säger hon i sitt tacktal.

Prisad. Ann-Helén Laestadius får Augustpriset.

Prisad. Ann-Helén Laestadius får Augustpriset.

Foto: Monica Olofsson

Litteratur2016-11-28 18:31

En krisande tonåring vävs samman med rivningar av gamla gruvarbetarbostäder i "Tio över ett". "Med driv i språket flätar Laestadius samman plats, politik och psykologi", skrev juryn i sin motivering. Iklädd samisk folkdräkt klev författaren upp på scenen för att ta emot priset och tackade särskilt sitt förlag Rabén & Sjögren "som låter mig skriva om samer".

"Bok om böcker"

En essäberättelse om den nätverkande humanisten Erasmus av Rotterdam får årets fackbokspris. Nina Burtons "Gutenberggalaxens nova. En essäberättelse om Erasmus av Rotterdam, humanismen och 1500-talets medierevolution" följer honom under 1500-talets medierevolution i Europa. Skildringen beskrivs av juryn som "en historielektion med perspektiv på vår egen tid".

– Der här är underbart roligt. Jag har skrivit en bok om böcker som bygger på hundratals böcker som visar hur viktiga böcker är med sina nyanser och om en av de främsta förkämparna för humanismen i en tid som mycket liknar vår. Det här gör mig glad av så många skäl, säger Nina Burton i sitt tacktal.

Tackar svensklärare

Lilla Augustpriset tilldelas Sigrid Nikka från Höllviken för "Då rallarrosen blommar". Enligt juryn är det en "finstämd berättelse som lågmält och trovärdigt låter oss följa en kvinnas oväntade uppbrott under svunnen tid".

– Jag vill tacka alla svensklärare jag har haft, utbrast Sigrid Nikka när hon fått ta emot priset ur kulturminister Alice Bah Kuhnkes hand och fortsatte med att hylla familj, vänner, pojkvän och rollspelsföreningen hemma i Höllviken som alla stöttat henne i skrivandet.

Lilla Augustpriset instiftades 1994 och delas ut till skribenter mellan 16 och 20 år. I år hade 632 texter skickats in till tävlingen, vilket är rekord. Under årens lopp har flera av dem som har nominerats till eller vunnit priset debuterat som författare, bland dem Amanda Svensson, Moa-Lina Croall och Lyra Ekström Lindbäck, som senare också har nominerats till det "stora" Augustpriset.

Ingen självklar favorit

I den skönlitterära klassen finns ingen självklar favorit. Linda Boström Knausgård är nominerad för romanen "Välkommen till Amerika" som handlar om en 11-årings försök att rädda sin familj. Lars Norén kan få priset för den tredje, och enligt många kritiker, bästa delen av "En dramatikers dagbok".

Övriga nominerade är Therese Bohman för romanen "Aftonland", Andrzej Tichý för "Eländet", Linda Wolff för "De polyglotta älskarna" och Ann Jäderlund för diktsamlingen "djupa kärlek ingen".

Augustpriset är på 100 000 kronor men brukar i reda pengar betyda betydligt mer eftersom de prisbelönta böckerna vanligtvis får en rejäl försäljningsskjuts. Priset delas också ut för årets bästa fackbok respektive årets bästa barn- och ungdomsbok. (TT)

Fakta: De nominerade är...

Årets skönlitterära böcker

"Aftonland", Therese Bohman

"djupa kärlek ingen", Ann Jäderlund

"Välkommen till Amerika", Linda Boström Knausgård

"En dramatikers dagbok 20132015", Lars Norén

"Eländet", Andrzej Tichý

"De polyglotta älskarna", Lina Wolff

Fakta: Årets vinnare

Lilla Augustpriset: "Då rallarrosen blommar" av Sigrid Nikka, Höllviken

Årets svenska fackbok: "Gutenberggalaxens nova. En essäberättelse om Erasmus av Rotterdam, humanismen och 1500-talets medierevolution", av Nina Burton

Årets svenska barn- och ungdomsbok: "Tio över ett", av Ann-Helén Laestadius

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!