Rörstrands porslinsfabrik var Sveriges äldsta fabrik för tillverkning av fajans och senare flintgods och startade i Stockholm på 1720-talet.
Rörstrand var under medeltiden en gård norr om det som skulle bli Stockholm. På 1280-talet skänkte Magnus Ladulås bland annat Rörstrands gård med marker till nunnorna i S:ta Klara kloster. Franciskanerna - Gråbröderna hade tidigare arrenderat marken vid Klara sjö för tillverkning av tegel. Vid början av 1500-talet ägdes den av borgare i Stockholm och under nästan hela 1600-talet var det Stockholms största tegelbruk.
Någon gång under 1500-talet började portugisiska sjömän kalla porslin för porslin. De hade en livlig båttrafik till Kina, där de hämtade kinesiskt porslin som var gjort av bränd lera, precis som de grova och sköra överdraget med tennglasyr.
Det var först i början av 1700-talet som européerna lyckades knäcka porslinets gåta. Tyskland var först och många äventyrare ville ut i världen för att göra porslin, bland annat Johan Wolff som kom till Stockholm 1725 för att tillverka fajansporslin. För att kunna starta en porslinsfabrik i Stockholm 1726 undertecknades därför ett ”Associations Contract emellan samtelige Intressenterne uti det Svenska Porcellainsvärket som kommer å Stora Rörstrand efter det delftiska art inrättas”. Rörstrand var bildat!
I början gick det inte så bra för Rörstrand, eftersom det under 1700-talet importerades stora mängder olika kinesiska porslinsprodukter till Sverige. Om starten blev trög så blev fortsättningen desto bättre. Rörstrands tillverkning av servisgods har varit omfattande och sammanlagt rör det sig om ungefär 2 400 dekorer, främst servisdekorer, men även en hel del minnes- och jultallrikar, barn- och dessertserviser samt 240 servismodeller.
Författarna till boken ”Rörstrands serviser” Bengt Nyström och Peter Stenberg anser att kultur- och smakutvecklingen i Sverige väl avspeglas i den kavalkad av servisdekorer och modeller som producerats vid Rörstrand under 290 år. I dag ägs varumärket Rörstrand av Fiskars med tillverkning i bland annat Ungern. Det välkända märket lever med andra ord vidare.
I boken ”Rörstrands serviser” visas de flesta servisdekorer och servismodeller samt barnserviser och minnes- och jultallrikar, väggtallrikar med mera i bild, med stämplar, formgivare och en keramisk ordlista.
Nyström och Stenberg är landets främsta experter på Rörstrands porslin och de har i denna bok ”grävt” fram det mesta som finns att berätta om Rörstrands produkter. Den är inte bara en uppslagsbok över servis- och tallriksdekorer, utan här berättas den intressanta historien om Rörstrand under 290 år. För samlare av Rörstrands porslin är boken en ”guldgruva”. Denna ”tegelsten” till bok är mycket informativ och välskriven med ett storslaget bildmaterial . Har man koppar eller tallrikar från Rörstrand hemma och vill ta reda på fakta om dem, är det bara att titta i boken, här får man svar på det mesta.
Vill man titta närmare på Rörstrands sortiment, kan man besöka Rörstrands Museum, som ligger i de äldsta fabrikslokalerna på Rörstrandsområdet i Lidköping. Här tillverkades porslin fram till 2005, då tillverkningen lades ned.