Landets miljöpartister är just nu samlade i Linköping för den årliga partikongressen.
Ett år har gått sedan bostadsminister Mehmet Kaplans avgång och språkrörsbytet från Åsa Romson till Isabella Lövin. Förändringar som många trodde markerade slutet på den värsta krisen för Miljöpartiet – men i stället har opinionssiffrorna fortsatt att dala.
När Ekot presenterade sin sammanvägda mätning svensk väljaropinion för maj landade MP på 3,6 procent – under riksdagsspärren.
– När det upplevs som att man svänger blir väljarna osäkra. Vi har inte lyckats kommunicera vad vi ville och vad vi fick igenom. Det är vi som inte har klarat det på ett bra sätt, säger Annika Eriksson.
Ska det ses som kritik mot språkrören?– Nej, det tycker jag inte. Det är klart att det är deras huvudansvar, men det är hela riksdagsgruppen som jobbar med frågorna. Och så är det första gången vi sitter i regering och har det medietrycket på oss. Vi har varit ovana, men nu böjar vi bli mer vana.
Men Miljöpartiets bristfälliga kommunikation har gjort det enkelt för oppositionen, tycker Annika Eriksson.
– Vi har gott om politiska motståndare som vill måla upp bilden av att vi har förlorat eller gett upp vår själ. De vill att den bilden ska dominera, men jag håller inte med om den.
Eriksson tycker tvärtom – att Miljöpartiet i regeringsställning har stått upp för miljö- och klimatfrågorna och fått igenom mycket av sin politik. Kanske till och med mer än vad som går att förvänta sig av ett litet parti i en koalitionsregering utan riksdagsmajoritet.
Med tanke på det parlamentariska läget tycker Annika Eriksson inte att det är konstigt att Bromma flygplats ska finnas kvar eller att Förbifart Stockholm kommer att byggas. Inte heller att Vattenfall sålde sin tyska brunkol eller att Miljöpartiet ställde sig bakom en strängare migrationspolitik.
– Ändras omvärlden måste vi naturligtvis se då hur vi hanterar situationen. Naturligtvis har vi fått kompromissa i en del av våra starka hjärtefrågor, men vi har också fått igenom en massa saker.
Annika Eriksson är säker på att regeringsfrågan kommer att debatteras på kongressen, som fortsätter under helgen. Själv är hon övertygad om att Miljöpartiet bör sikta på att sitta i regeringen även efter valet.
– Nu handlar det om att klara spärren och inte åka ur riksdagen. Men klarar vi det är det självklart att vi vill fortsätta regera.
MP Norrbotten har till kongressen lämnat in en motion om den svenska gruvnäringen. Den handlar bland annat om att stärka samernas rättigheter, skärpa miljökraven för gruvbrytning och utreda skatt på gruvbrytning.
Distriktet vill också se till att vinsterna från gruvbrytning inte försvinner från landet eller länet.
Partistyrelsen har inte ställt sig bakom motionen.