Är det en skräll? Ja, men i så fall skedde den i november. Då presenterade SVT bidragen till årets schlagertävling och bland upphovsmännen fanns Björn Ranelid.
- Detta är den största sensationen i Melodifestivalens historia, sade författaren då.
Han fick rätt. När den tredje deltävlingen avgjordes stod det klart att Björn Ranelid och sångerskan Sara Li redan vunnit det största pris någon tävlande kan hoppas på: en kultstämpel.
- Vi går direkt till final, det är helt otippat, helt fantastiskt, ett mirakel, sade Björn Ranelid när han firade segern tillsammans med familj och vänner.
Hatad, hånad, hyllad
Under upptakten i Leksand skapade Björn Ranelid rubriker. Hans famösa strof om förhållandet mellan mänsklighetens fortlevnad och kvinnors inställning till säd hatades, hånades och hyllades. Blotta faktumet att författaren själv uppträdde på scenen för att deklamera sin text väckte ont blod på många håll. Medan Björn Ranelid och Sara Li framförde sitt vinnarnummer översvämmades sociala medier av frätande kommentarer. Bland de mer namnkunniga kritikerna fanns Stefan Örn, kompositören bakom låten som gav Azerbajdzjan segern i schlager-EM förra året.
"Alla borde skämmas"
Han svor på lördagskvällen att aldrig mer befatta sig Melodifestivalen.
- Alla inblandade borde skämmas, sade Stefan Örn, som menade att Björn Ranelids udda bidrag var en skymf mot hårt arbetande låtskrivare.
- Inga kommentarer, var Björn Ranelids nyktra reaktion.
Melodifestivalens producent Christer Björkman kallar författaren för en vattendelare:
- Jag är helt övertygad om att de som har röstat har gjort det av äkta kärlek till det han gör. Men jag förstår också att det finns traditionalister som tycker att det ska vara en rekorderlig låt med två verser, två refränger, ett stick och en tonartshöjning. De kanske är upprörda men då får de vara det, det finns plats för alla.