Nu har barnen ledigt och lov att läsa böcker

Skolorna har höstledigt och nu har lovet bytt namn till Läslov. Och nog läses det alltid.

Så här glad..blir man när man får vara i böckernas värld. Förskollärarna Eva-Lisa Edzén och Marie Engman från Munkebergs förskola fyller på i ladorna för många sköna lässtunder med barnen.

Så här glad..blir man när man får vara i böckernas värld. Förskollärarna Eva-Lisa Edzén och Marie Engman från Munkebergs förskola fyller på i ladorna för många sköna lässtunder med barnen.

Foto: Elsa Rensfeldt

Läsning2016-10-31 15:00

Boken lever.

Det kan man konstatera när man besöker huvudbiblioteket i Luleå första lovdagen. På barnavdelningen sjuder det av läslust och det vimlar av barn. Både förskoleklasser och familjer förser sig av det framdukade smärgåsbordet av böcker. Regeringen som i somras namnade om Höstlovet att hädanefter kallas Läslov skulle nog bli väldigt belåtna av åsynen.

Några aktiviteter specifikt med tanke på Läslovs-projektet har inte biblioteket i Luleå men man har bullat upp med härliga böcker som man altid gör:

– Vi har alltid mycket besökare här när det är skollov säger bibliotekarie Birgitta Kostet Ögren som mjukstartat på det nya som ska komma 2017, en satsning av regeringen. Ett brett läsfrämjande samarbete genom Läsrörelsen med elevorganisationer, bokförlag, bibliotek, bokhandel, idrottsföreningar, fackliga organisationer, kulturinstitutioner och företag i ett stort växande nätverk.

Riktigt hur satsningen kommer att se ut är inte helt klart.

– Jag kan tänka mig att det kommer bli så att vi får söka pengar till projekt, säger Kostet Ögren.

På måndagen var bland annat Munkebergs förskolas yngsta barn på biblioteket. Pedagogen Marie Engman känner till regeringens intentioner för läsfrämjande bland barn och unga, och hon har sina förhoppningar:

– Man kan ju hopaps att det satsas på att behålla de nära biblioteket, och att bokbussen får vara kvar och att man får köpa in mera böcker både nya och äldre.

På hennes förskola läser personalen ofta för barnen och det är inte bara för att det ska vara mysigt:

– Vi märker att barnen får ett rikare språk, och det är något som det är viktigt att hålla i, säger Marie Engman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!