Sötchock: Ovanliga miniägget en delikatess

Just nu kör de på hobbynivå. Men i framtiden hoppas paret Britt och Thord från Lappbäcken att åtminstone en av dem ska kunna livnära sig på att producera vaktelägg.

Vaktel är en liten hönsfågel, endast 16-18 centimeter lång.

Vaktel är en liten hönsfågel, endast 16-18 centimeter lång.

Foto: Jessica Tervaniemi

Lappbäcken2017-07-31 09:22

De nyttiga och proteinrika vakteläggen räknas som en delikatess bland många restauranger. Till skillnad från vanliga hönsägg är de spräckliga vakteläggen cirka två centimeter stora och väger runt tio gram.

I vintras bestämde sig paret Britt Smed och Thord Duvenäs för att skaffa vaktelhöns. I dag har de 30 stycken vaktlar som producerar cirka 30 ägg om dagen.

– Idén har Thord kläckt. Han började läsa på lite grann och fick upp ögonen vaktlar. De är lättare att hantera än vanliga höns och tar inte så stor plats, berättar Britt Smed.

Hur smakar vaktelägg?

– Många säger att det är skillnad från vanliga ägg. Vaktelägg har mer gula än vanliga hönsägg, därför blir det mer matigt. Många känner till vaktel och att det ska vara en delikatess, de är väldigt nyttiga eftersom att de är kolesterolfria.

Vad är ert mål med vaktlarna?

– Det är en jättetrevlig hobby, men vi får väl se om vi får igång det och att det väcks ett intresse. Vi har varit i kontakt med restaurangen ute på Frevisören för att höra om det kan finnas intresse. Vi hoppas att åtminstone en av oss ska kunna börja leva på att producera vaktelägg och även kanske börja sälja vaktel, säger Britt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om