Nu glimmar guldet i Lannavaara igen

I år anordnar Lannavaara SM i guldvaskning. Efter två år av pandemi kan guldvaskare och nyfikna besökare äntligen samlas igen. "Det betyder mycket för Lannavaara, det kommer folk som aldrig skulle hittat hit annars" säger Jenny Söderström.

Outi Mikkonen från Finland har precis visat domaren sina guldkorn efter ÖNG:s uttagstävling.

Outi Mikkonen från Finland har precis visat domaren sina guldkorn efter ÖNG:s uttagstävling.

Foto: Linn Lindblom Pääjärvi

Lannavaara2022-07-24 14:56

Efter två inställda omgångar blev det äntligen dags för guldvaskning i Lannavaara igen. Under lördagen sken solen och många var på plats för att både delta i tävlingarna och titta på. 

– Den mest åtråvärda klassen den här helgen skulle jag säga är klubbmästerskapet som ÖNG (Övre Norrlands Guldgrävarklubb) anordnar. I den tävlingen är priset en guldgubbe som är gjord hos oss här på Kristallen. En sådan är värd runt 7000 kronor, berättar Jenny Söderström, VD för Kristallen AB, som är med och arrangerar tävlingarna.

Lannavaara har anordnat tävlingar i guldvaskning sedan 1983. Deltagarna kommer från hela Sverige, men även från de nordiska länderna och ibland från hela Europa. I Finland är guldvaskning särskilt stort. WGA, World Gold Panning association, har satt upp gedigna regler för hur guldvaskning får gå till, berättar Jenny Söderström.

– Varje person får en hink med sand. I den ligger ett visst antal guldkorn som en huvuddomare har bestämt. Den som hittar flest guldkorn på kortast tid vinner. Om du har tappat ett korn får du 3 minuter i tillägg. Det finns speciella regler för hur högt vattnet får vara i varje bassäng och hur stora båsen ska vara. Även pannornas storlek regleras, de får vara max 50 cm breda. Det kanske man inte tänker på när man kommer utifrån, hur mycket regler det faktiskt finns, säger Jenny Söderström. 

Hur blir man bra på att vaska guld?

– Det är bara att träna. Här på Kristallen lär vi ut guldvaskning under hela året och de som gör det för första gången får träningsvärk efteråt. Det är tungt, du måste vara stark i armarna. Det är också jättemycket teknik. Det gäller att hålla sanden i pannan i rörelse så att guldet sjunker till botten.

Den som inte vaskade guld behövde inte gå sysslolös under helgen. Förutom tävlingarna anordnades bland annat en guldgrävargudstjänst under lördagsmorgonen. Hantverk fanns till försäljning och musikern Janne Johansson var på plats med sitt dragspel.

– Det är en väldigt avslappnad stämning. Det skulle jag säga kännetecknar guldgrävare överlag. Man är mycket för att sitta runt elden och prata, säger Jenny Söderström. 

Outi Mikkonen från Finland deltog under lördagen i uttagstävlingen till ÖNG:s klubbmästerskap. 

– Jag tappade nog ett par korn. Men så kan det vara, säger hon. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!