Besök i skogens skafferi

Granbarrsoppa, nässelpaj och älggräskaka. Det är läcker mat som kommer från skogens eget skafferi. Marianne Björn från Långtjärn utanför Råneå bjuder på tips på annorlunda matlagning.

LÅNGTJÄRN2005-09-01 06:30
<STRONG>Granbarrsoppa, god som den läckraste sparrisdito, nässelpaj och älggräskaka. Naturen är full av råvaror som vi kan skapa läcker mat av. En som insett detta och som lever som hon lär samt gärna lär ut till andra är Marianne Björn från Långtjärn utanför Råneå. I dagarna kommer hon ut med en kokbok i ämnet: Skogens skafferi. </STRONG><BR><BR>? Jag har alltid, sedan barnsben, varit intresserad av mat, säger hon hemma på tunet en solig onsdag. Denna diskussionsglada ordförande i lokalavdelningen av LRF har många strängar på sin lyra. Och hon vill prova alla. <BR>Mat är som sagt ett av hennes käraste ämnen och något som hon praktiserar i företaget Drugges Lantbruk och Turism som hon har tillsammans med maken Paul.<BR> ? Jag pratar för skolklasser, företag, turister med mera, berättar Marianne Björn som vill slå ett slag för det goda i livet, vad naturen kan ge av sin slösande mångfald och med sin förmåga att ge dagens stressade människa rekreation.<BR><BR><STRONG>Kan bli fler</STRONG><BR>Boken Skogens skafferi är producerad på eget förlag tillsammans med brodern Bengt Peder Björn och svägerskan Karin Andersson, bägge aktiva konstnärer och lärare från Arvidsjaur. De senare har illustrerat kokboken som är på 50 sidor.<BR> ? I en första omgång trycks den i 100 exemplar men vi har redan nu fått så många förfrågningar om den så det kan bli mer, säger hon förväntansfullt.<BR>I sitt företag odlar och säljer hon ovanliga örtkryddor och förädlingar med dessa råvaror. Intresset är stort berättar hon. liksom för den nya boken.<BR> ? Ja, det har ringt många och frågat kring den, bland annat Gastronomiska akademien, berättar hon. Den lilla boken kan också om allt faller väl ut, få flera uppföljare på andra teman.<BR> ? Vi får se, säger hon. <BR><BR><STRONG>?Bara svammel?</STRONG><BR>Boken kommer bland annat att säljas på byabutiken Älvhäxorna i Råneå, samt kan beställas via internet. Den ska också finnas att tillgå hos biblioteket.<BR>Någon smalmatskokbok med bara vegetariska inslag är det definitivt inte.<BR> ? Nej, nej, den här debatten om kost och fett har blivit hel förvriden. Man skyller allt på maten, menar exempelvis att barn inte ska få dricka vanlig mjölk. Det är ju bara svammel. Visst kan vi unna oss av livets goda, det gäller ju bara att det ska vara lagoma proportioner och sedan måste vi ju se till att röra oss också, säger Björn.<BR><BR><STRONG>Plus för kirskål</STRONG><BR>I hennes , Bengt-Peders och Karins kokbok vimlar det av spännande recept, marinad på granskott. ?Rena godiset?, säger Marianne. En ogräspesto, någon? bjuder författaren. Här är det ingen sval italiensk basilika i basen utan den svinmålla du kan hitta i ditt trädgårdsland, kirskålen som kan bli en lisa istället för en plåga eller nässla, eller blanda alla ogräsen.<BR>Granbarrsoppa, jodå, det är ingen nödrätt. Smakar avredd, som sparrissoppa. Portionspriset för en sådan är skrattretande nog strax under två kronor.<BR><BR><STRONG>Konst och mat</STRONG><BR> ? Nässelpaj, nässelsoppa, nässlan är otroligt användbar och innehåller en stor mängd nyttigheter, säger Marianne och sätter sig snällt i ett nässelsnår för att demonstrera sin förkärlek för detta ogräs. Hon nämner också tussilagokola som hjälper mot förkylning samtidigt som det är gott också.<BR>Mat är som sagt hennes främsta ämne. Och för övrigt något som kommer att uppta hela hösten för henne. Det är ett konst- och matprojekt som initierats av LRF Min mat, Riksförbundet bygdegårdarna och Norrbottens bygderåd.<BR> ? Elva konstnärer från hela landet är med på en turné som jag ska åka runt med. Tavlorna skildrar just mat. Det är en jättekul idé, säger entusiasten Marianne Björn som gärna vill vara med och väcka debatt om vad och hur vi äter.<BR>För övrigt så medverkar Marianne Björn och hennes medproducenter av Skogens skafferi på Hägnan i Gammelstad helgen 3?4 september där de berättar om den nyutkomna receptboken.<BR><BR><STRONG>Recept på ogräspesto</STRONG><BR>11 färska blad av kirskål, plister, nässla<BR>2 stora pressade vitlöksklyftor<BR>100 gram malda valnötter eller pinje<BR>0,5?1 dl olivolja<BR>1?2 dl riven parmesanost.<BR>Gör så här:<BR>Förväll bladen, låt dem rinna av på en handduk, mixa bladen, vitlök och nötter. Tillsätt oljan i en fin stråle medan mixern går, stanna mixern, rör ned osten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!