Kokgruppen ser till att stridshumöret hålls uppe

Övningen Vintersol lördag. Fördröjningsstriderna hade nått norr om Boden. Men utan mat inga fräscha soldater. Kuriren hälsade på i hemvärnets fältkök.

Fältchili. Kocken Emil Spegel rör i grytan med fältchili.

Fältchili. Kocken Emil Spegel rör i grytan med fältchili.

Foto: Håkan Zerpe

LÅNGSJÖN2015-03-15 10:00

121. hemvärnskompaniet hade grupperat sig i området kring Långsjön, nordväst om Boden. Vintersolen lyste över Vintersol, fast det kändes mer som en vårsol med plusgrader.

Här fanns fordon, folk och tält. I ett av dessa var kokgruppen igång med att laga lunch till hemvärnspersonalen. Stefan Nilsson, kokgruppchef, orienterade om läget.

– I samband med lunchen håller vi på att packa ihop för att förflytta oss efteråt. Det gäller att hålla tiderna.

Fältchili med ris stod på menyn. En gyllene regel finns i fältköket.

– Maten som vi serverar ska vara ätvänlig. Den ska kunna ätas med tumhandske och sked, vilket soldaterna uppskattar.

Själv ryckte han in i onsdags och hans soldater kom på torsdag morgon. Arbetet började direkt med att samla ihop utrustning och packa den för att därefter dra ut till Långsjön.

Vilka utmaningar finns i ert arbete?

– Hygientänket. Hygienen får man inte slarva med. Livsmedlen ska hanteras på rätt sätt, man ska tvätta händerna och byta kläder. Sprita händerna. Det ska vara rent hela tiden.

Inget spring av obehöriga tillåts i koktältet och det är till och med avspärrat runt detta.

Stefan Nilsson hatade allt militärt efter värnplikten, men gillade att köra MC. Gick in i Frivilliga motorcykelkåren, FMCK, och var MC-ordonnans ett par år.

– Jag började fundera på andra befattningar i hemvärnet, hamnade i koket och avancerade till kokgruppchef.

Hemskt jobbigt, men väldigt roligt, karaktäriserar han tjänsten.

– Första natten här i fält blev det ingen sömn. Det blev att ställa sig i ett hörn och vila en stund.

En kock i militär kokgrupp måste vara tusenkonstnär.

– Matlagningen är minsta bekymret. En kock ska kunna reparera alla grejor, lasta fordon och vara fordonsförare på tung terränglastbil, slå upp tält, bära grejor. Inte vem som helst kan bli fältkock. Skyttesoldaterna har det enklare ute i terrängen, summerade Stefan Nilsson med glimten i ögat.

I stabstältet pågick febril aktivitet.

– Det är i dag det har börjat hetta till, konstaterade stridsledaren Dan Enbom, en slags samordnare inom kompaniet. Under hela tiden har det varit strid i området runt oss. Vi har haft ytövervakning, alltså spaning och observation, och förberett mineringar för att vinna tid åt våra enheter. Vi vet inte om vi lyckats eftersom motståndarna inte nått hit ännu.

På lördagen drog sig kompaniet tillbaka. Övningen var slut för 121. hemvärnskompaniets del.

Emil Spegels fältchili

Kocken Emil Spegel har följande ingredienser i sin fältchili:

Lök, paprika och morot.

Bönor

Högrev

Tomatpuré och krossade tomater.

En massa kryddor.

Kokas länge tills köttet är mört. Serveras med inlagd lök och ris.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om