300 knyck med biobränsle i tanken

En dragracingbil som kör i 300 knyck på biobränsle. Kan det vara möjligt? Jo, säger LTU- forskaren Fredrik Granberg, som fått fram ett grönt alternativ för motorsporten.

BIOTANK. Liten tank för biometanolen.

BIOTANK. Liten tank för biometanolen.

Foto: Tommy Norin

LÅNGNÄS2017-06-11 09:35

Under lördagen genomförde SHRA Luleå driftingtävlingar på Långnäs flygfält. Det rök och tjöt friskt under däcken och det förbrukades åtskilliga liter fossila bränslen.

Nu finns dock ett miljövänligt alternativ. Metanol byggd på skogsråvara, och det presenterade Fredrik Granberg, forskare vid LTU Green Fuels i samband med tävlingarna.

Han är platschef för den kallställda BioDME - anläggningen i Piteå . Nu har LTU Green Fuels gått vidare med att ta fram en biobaserad metanol som tagits fram vid forsknings- och utvecklingsanläggningen i Piteå.

Bränslet är framställt av skogsrester i form av svartlut från massaindustrin blandat med pyrolysolja, också en bioprodukt från skogen.

– Vi har testat bränslet på en Saab 9-5, biopower, på en lotsbåt, vi har låtit speedwayklubben Smederna köra på det och det har också testats inom industrin med goda resultat, säger Granberg.

Nu har bilbyggaren Micke Hedqvist på Degeränget beslutat sig för att köra på bränslet. Det gör han i hans och Fredrik Grahns dragster Willys från 1941. Hedqvist byggde bilen för 20 år sedan. Den är försedd med en motor på 1 600 hästkrafter och har en gång avverkat den 402 meter långa dragracingsträckan på 7,7 sekunder.

Idén med att testköra Hedqvists dragster på svensktillverkad förnybar metanol föddes när Fredrik Granberg kom i kontakt med Mårten Isaksson som skruvar bilar hos Micke Hedqvist.

Han ställde sig genast positivt till att testa bränslet.

– Vi har provstartat bilen och det är ingen skillnad mot när vi använder fossilt bränsle. Möjligtvis luktar det mindre, säger bilbyggaren.

Under lördagseftermiddagen provkördes bilen på bana.

– De körde fem repor och efter det förklarade de att bilen gick bra. De var nöjda, säger Fredrik Granberg.

Micke Hedqvist säger att vid den stora dragracingtävlingen i Piteå i juli ska hans dragster kruta fram på biometanol.

Professor Rikard Gebart som deltar i projektet pekar på fördelen med biobaserad metanol.

– Eftersom vår produkt är tillverkad på skogsrester slipper man nettoutsläpp av koldioxid.

Nu hoppas Fredrik Granberg att det kan byggas en stor kommersiell anläggning som kan producera biometanolen.

Micke Hedqvist säger att marknaden för det förbybara bränslet är stor.

– Detta borde inte minst intressera Svenska bilsportförbundet, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om