- I dag är man bara en knapptryckning ifrån att kränka någon. Och det eskalerar. Ett stort problem som måste stävjas genom kunskap och medvetandegörande, säger skolforskaren Greta Rova Lindberg.
Måste agera
Hon betonar att vuxenvärlden måste våga agera. Att engagera sig och kommunicera med barn och unga om ämnet. Inte "krypa undan" sitt vuxenansvar.
- Det handlar om allt från föräldrar till pedagoger i skolan. Jag tror att många känner att de ligger steget efter i teknikkunskaper. Att de unga är så mycket duktigare på internet och datoranvändande än oss vuxna. Och det är sant. Men vi måste utsätta för att fråga och visa att vi inte förstår. Samtidigt som vi också visar intresse av att få veta vad de unga sysslar med på internet. Och där sätta gränser.
- Tidigare var de vuxna naturliga auktoriteter för barnen. Men man måste förändra sin vuxenroll i dagens samhälle och och möta ungdomarna. De vuxna måste ta sitt ansvar. I stället har man klivit av, säger Rova Lindberg.
Vässad
Inte minst kraven på skolledare som yttersta ansvariga är större än någonsin förr. Det hänger ihop med att värdegrundsfrågor, som också inbegriper kränkning, har fått betydligt större tyngd i den svenska skolan. Lagstiftningen är i dag kraftigt vässad när det handlar om likabehandlingsarbetet inom skolan.
- Rektorernas ansvar är inte bara förlagd till elevernas skoltid numer. Nu måste rektorerna finnas med i elevernas fritid på ett annat sätt. Ett exempel på det är Internet. Det gäller att finnas också på sociala medier och andra ungdomssajter där många av de saker som kan leda till kränkning kommer fram, säger Greta Rova Lindberg.
Tiden räcker inte till
Ett krav som kan kännas orimligt för många skolledare.
- En av riskfaktorerna i arbetet är enligt rektorerna att det är svårt att få tiden att räcka till och att likabehandlingsarbetet, som de förvisso tycker är viktigt, inte alltid blir prioriterat. De har redan svårt att få tiden att räcka till, säger Greta Rova Lindberg.