Vildmannen och Norrbottenshannen

Muskulös, illröd i huden och med björklöv slingrande runt huvud och höft. Vildmannen på länsvapnet håller en guldklubba bakom nacken. Där vilar den på axeln medan han gör sitt jobb: representerar Norrbotten.
Eller gör han det?

Peter Grusmark.

Peter Grusmark.

Foto:

Länet2013-02-12 06:00

Första gången han dyker upp är det på några mynt under Karl IX:s tid. Det är 1600-tal och Lappland är ett vilt och främmande landområde långt uppe i norr.

Efter förlusten av Finland 1809 delas Västerbotten och den övre delen blir Norrbotten.

När det nya vapnet tas fram får Västerbottens renar snart sällskap av vildingen, och det som 1949 fastställs som vårt läns heraldiska vapen blir en kombination av de båda.

Resultatet: ren, stjärnor, vildman.

Enligt Henrik Klackenberg, statsheraldiker vid Riksarkivet, porträtterar den stadige rödskinnade mannen den bild som fanns av nordligaste Sverige vid den tiden när vildmannen började användas.

- Han är en levande symbol för styrka och det vilda, precis som laxen är en symbol för Ångermanland, säger han.

Murbruk och tegel
Vad manlighet är, och vem Norrbottensmannen är, diskuteras inom länsstyrelsens M.E.R-projekt, som behandlar manlighet och maskulinitet ur ett jämställdhetsperspektiv.

- Det är inte lätt. Om de här frågorna är en stor mur så skrapar projektet i mur-
bruket mellan tegelstenarna. Man skulle kunna säga att det handlar om mannens frigörelse från sig själv. Han har ett jättetungt gammalt ok över sig, säger Peter Grusmark som är projektledare.

Han ser problem med fördomarna om den norrbottniske mannen: att han antas jobba på SSAB eller LKAB, snusar, kör skoter, dricker öl och inte är speciellt verbal.

Peter Grusmark vill lyfta fram den bilden och ifrågasätta den, bland annat
genom att prata om normer, ideal och värderingar.

- Det finns en tradition i Norrbotten med många "manliga" arbeten. Om vi har en machokultur där folk söder ifrån tror att det är som i Jägarna-filmerna - vill de
då ta sin familj med sig och flytta hit?

"Bara en idé"
Projektets pilotkommun är Kiruna, med kommun-vapnet med ripan och järn-
symbolen som är identisk med den som hänvisar till Mars och manlighet.

- Kiruna är intressant på det sättet att gruvan präglar hela samhället. Den manliga koden är stark. Gatorna heter mansnamn som Hjalmar Lundbohmsvägen eller Brytaregatan och annat som är relaterat till gruvan. I konsten är det också män som avspeglas, de kvinnor man ser är H&M-modellerna i reklamen på stan, säger Peter Grusmark.

Projektet handlar till viss del om att försöka få män att förstå att de ibland måste kliva åt sidan för att ge plats åt den som inte uppfyller den traditionella mansnormen.

Samtidigt handlar det om att förändra mansbilden.

- Man må ste börja tillåta mannen, det ska vara okej att vara som man vill. Män ska exempelvis tillåtas visa känslor och få vara kärleksfulla mot sina barn. Själva förändringen måste ske bland männen. "Manlighet" är bara en idé som följt med genom uppväxt och historia.

Tanken med heraldiska vapen är att det är "möjligt att profilera sig i bild på ett sätt som härstammar från medeltiden och samtidigt uppfyller nutidens höga krav på effektiv visuell kommunikation", enligt Riksarkivet.

Henrik Klackenberg får frågor om vildmannen varje år och tror att det finns en risk att symbolen kan bidra till att konservera bilden av Norrbotten.

- Ja, det är en risk som man inte kan bortse från. Men man ska komma ihåg att det är ett kulturarv.

M.E.R-projektet

Står för mångfald, maskulinitet, engagemang och respekt.

Drivs av länsstyrelsen och pågår januari 2012-juni 2013. Fokuserar
på manlighet och maskulinitet ur ett jämställdhetsperspektiv.

Arbetar med kommun, näringsliv och civilsamhälle och anordnar utbildningsträffar och seminarier. Beviljades 2,8 miljoner kronor från Europeiska socialfonden för att motarbeta diskriminering och främja likabehandling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!