Skulle det kunna ske ett dammhaveri i Sverige?
– Rent teoretiskt så kan det ske, men med de riktlinjer vi har på det sätt som gruvbranschen jobbar med dammsäkerhetsfrågor så bedömer jag risken som liten. Vi rapporterar in till länsstyrelsen i en dammsäkerhetsrapport varje år och vi har en egen daglig tillsyn. I dammarna finns mätutrustning för att mäta läckage, rörelser och tryck, så om det är nåt som inte står rätt till med dammen ser vi det på en gång.
Daniel Brännström förklarar att det enligt riktlinjerna för dammsäkerhet ska finnas en person på varje företag som är utsedd till dammteknisk sakkunnig och GruvRidas ansvarig.
– Det är min bestämda åsikt att vi har god kontroll på våra dammar. Vi har rapporteringsskyldigheter, sker en incident så rapporterar vi det.
Daniel Brännström framhåller att konsekvenserna av att städa upp efter ett dammhaveri faller på företaget och att det skulle röra sig om stora ekonomiska förluster vid en olycka.
– Jag ser att det har skett en stor förändring sen olyckan i Aitik, vi har arbetat hårt med dammsäkerheten sen dess.
Tycker du att det behövs en oberoende instans som tillser gruvorna oftare?
– Länsstyrelsen är vår tillsynsmyndighet och de har full insyn i vårt arbete, de kan ringa och säga att de vill komma på ett besök och då tar vi emot dem. Miljökraven är höga, även en mindre förändring behöver vi ha miljötillstånd för.
Med tanke på de stora kostnaderna för att bygga dammar, finns det någon risk att dammarna byggs kortsiktigt?
–Nej, vi får aldrig ett miljötillstånd om vi inte bygger säkra dammar.