Kuriren har tidigare uppmärksammat två fall där personer har fått vänta på ambulanshjälp i över en timme, bland annat efter svårigheter att komma i kontakt med SOS Alarm. När en kvinna höll på att förblöda i Luleå skickades även ambulansen till fel adress.
– Att det inte har fungerat som det ska är alla överens om, säger Stefan Tornberg. Det har även förekommit liknande fall med långa väntetider under våren, och de upprepade incidenterna tyder på att det är ett systematiskt fel.
Att larmtjänsten inte fungerar tillfredsställande skapar i hans mening en otrygghet, både för de som är drabbade och för de som ska rycka ut.
– Det mest oroande är att folk inte kommer i kontakt med SOS Alarm. Bara det faktum att man kan hamna i telefonkö när man ringer 112 skapar ju en fruktansvärt jobbig situation, säger Stefan Tornberg.
"Ska fungera bättre"
Enligt landstingsstyrelsens ordförande Kent Ögren (S) gör man alltid en utredning av vårdrelaterade incidenter, och om dessa fall skulle visa på brister hos SOS Alarm så kommer man att framföra dem.
– Landstinget är ju deras kund så vi är inte oroliga för att de inte ska vara lyhörda, säger han. Vi har krav på svarstid och kompetens hos SOS Alarm, men olyckshändelser kan ju förekomma i alla verksamheter.
– Det ska ju fungera bättre än på det här sättet, säger styrelsens vice ordförande Britt Westerlund (S). Men vi måste börja med att se vad som har hänt innan vi kan vidta eventuella åtgärder.
Vanliga rutinerna inte tillräckliga
Stefan Tornberg är medveten om landstingets rutiner, men tycker inte att de vanliga utredningarna räcker till i nuläget. Han yrkar istället på en mer djupgående översyn av hur akutmottagandet kan förbättras.
– När man upptäcker fel brukar man bara be om ursäkt och gå vidare, men allmänheten får inga svar på vad som egentligen hände och hur det kunde gå till. Nu måste vi sätta press på politiker och SOS Alarm så att vi kan se till att felen inte upprepas i framtiden.