Små kommuner tar emot många flyktingbarn
Flera av Norrbottens kommuner är bra på att ta emot ensamkommande flyktingbarn. Migrationsverkets siffror visar att andelen mottagna är många gånger högre i glesbygden än i övriga landet, sett till antalet kommuninvånare.
Kommunerna får 1.900 kronor av staten per dag och barn. Pengarna är en motivering, men en annan är att arbetstillfällen skapas.- Vi är 25 anställda i verksamheten för ensamkommande barn, sa enhetschefen Carina Ylipuranen.Totalt har ett 30-tal kunna anställas med skolpersonal inräknad. Dessutom är det med tanke på avfolkningen positivt när ungdomar väljer att stanna kvar i kommunen efter att de fyllt 18 år. Problemet är att det börjat bli trångt.- Vi har som jag ser det nått en maximal nivå för vad vi klarar av att ta emot, sa Ylipuranen.Det behövs fler bostäder. De ungdomar som fyllt 18 år behöver lämna plats åt nya, men då behövs boende om de ska kunna bli kvar.Pratar mer svenska
Carina Ylipuranen är glad över att somliga väljer att bli kvar. Hon tycker att de integreras snabbare än om de flyttar.- På en mindre ort pratar de mer svenska och det är mindre klasser med mer resurser per elev i skolan, sa hon.Jämför man antalet platser med invånarantal sticker Norrbotten ut. Glesbygdskommuner som Arjeplog, Övertorneå och Överkalix erbjuder färre platser än till exempel Stockholm och Uppsala, men i storstäderna är det tal om hundradels procent av invånarantalet - som motsvarar över en halv procent av befolkningen i Övertorneå.
Så här många platser har din kommun: 1. Övertorneå 262. Arjeplog, Luleå 203. Haparanda, Jokkmokk,
Överkalix 164. Arvidsjaur 155. Piteå 126. Boden 107. Kalix 8Gällivare har tidigare tagit emot ensamkommande barn.
Överkalix 164. Arvidsjaur 155. Piteå 126. Boden 107. Kalix 8Gällivare har tidigare tagit emot ensamkommande barn.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!