Ovanligt dålig skogsföryngring

Skogsstyrelsen har via satellitbilder upptäckt ovanligt många och stora hyggen som ger dålig produktion. Därför åkte man med helikopter och undersökte hundratals hyggen under veckan. Flera av dem kräver omplantering.

VARNINGSBILDER. Dan Hagström, skogsstyrelsen, har flugit med helikopter under veckan för att se närmare på ej beväxta hyggen, som upptäckts via satellitbilder.

VARNINGSBILDER. Dan Hagström, skogsstyrelsen, har flugit med helikopter under veckan för att se närmare på ej beväxta hyggen, som upptäckts via satellitbilder.

Foto: Herman Öberg

Länet2013-10-10 08:22

Det är stora arealer som har inventerats under de fyra flygdagar som man varit på fältet, över 4.000 objekt gav utslag från satellitbilderna man har tittat på. Av dessa valdes de största ut, vilket ledde till 297 områden med en minimigräns på 20 hektar – de största är uppemot 160 hektar stora. Att missköta så stora områden skulle innebära problem, menar skogsstyrelsens Dan Hagström.
– Det skulle vara ett nationalekonomiskt bakslag, Sverige är en skogsnation. Det skulle bli problem i framtiden för virkesindustrin och svensk export, säger han.
Misslyckad föryngring
Under Dan Hagströms flygning kollade han på historiska hyggen – de som avverkades redan under tidigt 1990-tal och som inte ger produktion än. Hyggen som under hösten har upptäckts på satellitbilderna.
Det är första gången man gör en flygning för att titta på så gamla hyggen.
Efter flygningen konstaterar Hagström att dessa marker drabbats hårt av älgbete, men även av svampangrepp och dålig föryngring. En misslyckad föryngring, där plantorna har dött, kan ske av många olika anledningar, förklarar Andrew Landström från skogsstyrelsen.
– Det kan vara otur med försommartorka, eller att plantorna frusit. Det kan vara fel träslagsval, fel proveniens, you name it. På några av objekten är det väldigt klena föryngringar. De är glesa av någon anledning.
Tillsammans med misslyckad föryngring är det framförallt älgbete som varit förödande för ”rejäla ytor”, som Landström beskriver det, i Överkalix. I Övertorneå är det övervägande svampangrepp, förutom misslyckade föryngringar och älgbete.
Lagråd
Dessa bristfälliga marker kommer att krävas att åtgärdas.
– Vi hade sista flygningen i torsdags. Nu blir det så att vi kommer att göra några lagråd, det blir ett antal. Och där vi är osäkra kommer vi att göra nya fältbesök, säger Dan Hagström.
Skogsägarna kommer att få lagråd om nytt arbete med hygget – markberedning och nyplantering.
Så här stor areal innebär också att det handlar om större summor för skogsägarna. Andrew Landström lämnar siffror man brukar förhålla sig till inom skogsstyrelsen. Dessa säger att markberedningen kostar omkring 1.800 kronor per hektar och nyplanteringen cirka 4.400 kronor. För de största markerna på 160 hektar innebär det närmare en miljon kronor.

Åtgärder
Lagråd utfärdas, där skogsägarna får veta vad som skall göras inom vilken tidsram. Vanligtvis rör det sig om att man under nästkommande år måste ha utfört markberedning och året efter nyplantering, berättar Andrew Landström.
Följs inte lagrådet och man vid ett fältbesök ser att det misslyckats blir det remiss och föreläggande.
Utförs lagråden fortfarande inte ansöker skogsstyrelsen om att döma ut vite i tingsrätt.

Satellitbild
En digital representation av en scanning av ett geografiskt område. Scanningen mäter mängden klorofyll mot markytan, med andra ord hur mycket som växer där och vad som växer. På bilderna där man har upptäckt dålig växt är det ljusa färger. En välväxt skog är mörk.        

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!