Norrbottens berggrund kartlagd för mineralnäringen

De senaste tre åren har Norrbottens berggrund kartlagts av Sveriges geologiska undersökning (SGU). Det huvudsakliga syftet är att underlätta framtida malmprospektering – något som får kritik av Sametinget.

Länet2015-09-29 06:00

Barentsprojektet, som kartläggningen kallas, har tagit tre år och kostat omkring 50 miljoner kronor.

– Projektet är ett led i Sveriges mineralstrategi för att framför allt se över mineraltillgångar av olika slag, eftersom informationen om berggrunden i norra Sverige ansågs omodern, säger Kajsa Hult, chef för geofysikenheten på SGU.

Genom att till exempel mäta tyngdkraft och magnetfält på strategiska platser i Norrbotten och Västerbotten har man skapat sig en mer komplett bild av hur jordskorpan i länen ser ut. Dessutom har man skannat in borrkärnor vid SGU:s mineralinformationskontor i Malå, för att göra dem tillgängliga digitalt.

Vem som helst kan läsa resultaten av kartläggningen på SGU:s hemsida, men det finns en grupp som mest uppenbart är intresserad av dem: gruv- och prospekteringsbolag. Den nya informationen förenklar nämligen processen för de som vill söka värdefulla mineraler i norra Sverige.

– Man behöver inte söka någonstans i onödan, utan kan koncentrera prospekteringen till där det är lönsamt, säger Kajsa Hult.

Att Sverige genom kartläggningen förenklar möjligheterna till prospektering kritiseras av Sametinget, som menar att Sveriges minerallagstiftning strider mot samernas rättigheter som urfolk.

– Man arbetar kontinuerligt med att göra det enklare för internationella företag att exploatera samiska marker. Samiska rättigheter och behov åsidosätts till förmån för vinstintressen, säger Sametingets vice ordförande Josefina Lundgren Skerk.

Enligt Lundgren Skerk bidrar prospekteringar i närområdet till stor osäkerhet för samer vars försörjning, historia och kultur kan vara starkt knutna dit.

– Vi ser redan att tusentals prospekteringstillstånd lämnas årligen, och många hundra på samiska marker. Den nuvarande agstiftningen är katastrofal för samerna, säger hon.

Kajsa Hult betonar att SGU:s kartläggning skett på uppdrag av regeringen, men säger sig inte ha sett motsättningar mellan SGU och samebyarna under projektets gång.

– När våra geologer har varit ute i skogen har de blivit väl bemötta – det är mer i medier man ser stridigheter, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!