Maktlösa unga flyr länet

Norrbotten dras med en stigande medelålder och den näst lägsta andelen invånare under 20 år i landet. Insatser görs för att göra länet mer attraktivt för ungdomar, men de unga har få möjligheter att själva påverka sin tillvaro.

SVÅRT PÅVERKA. Länets unga har dåliga möjligheter att påverka sin tillvaro.

SVÅRT PÅVERKA. Länets unga har dåliga möjligheter att påverka sin tillvaro.

Foto: Scanpix

Länet2013-08-28 06:00

– Det är många ungdomar som flyttar från Norrbotten, och det är nog ett bevis på att man inte lyssnar på dem tillräckligt, säger Ida Karkiainen, strateg på landstinget. Det är större chans att man trivs om man har möjlighet att påverka sin egen tillvaro i större utsträckning.

Landstinget har nyligen gjort en kartläggning över vilka möjligheter till inflytande det finns för ungdomar i länets kommuner, och kommit fram till att fler påverkansforum behövs. Organiserade ungdomsråd finns till exempel bara i fem av länets 14 kommuner.

– Kommunerna bör ta sig en funderare, säger Ida Karkiainen. Även vi på regional nivå kan bli bättre på det här området. Det behöver inte nödvändigtvis handla om ungdomsråd, men det behövs absolut fler möjligheter för ungdomar att påverka sin egen situation.

Få möjligheter till dialog

Sofie Skalstad jobbar med ett projekt som heter Nytänk, som anordnar träffar där ungdomar kan mötas och diskutera idéer. Hon menar att det är viktigt att ungdomar inte bara kommer till tals när det handlar om kultur eller idrott, utan att de även ska ha möjlighet att påverka i andra samhällsfrågor.

– Jag tror att politiker och beslutsfattare vill lyssna på ungdomar, men möjligheterna att kunna diskutera med varandra är för få och för dåliga, säger hon.

Bör ha stöd från kommunen

En kommun som däremot satsar mycket på ungdomsinflytande är Boden, som inte bara har ett ungdomsråd utan även ett så kallat ungdomsfullmäktige, med en egen styrelse och budget. Göran Ahlström är ungdomskonsulent på Bodens kommun, en tjänst som han tror är viktig för att satsningen ska fungera.

– De är i princip självgående men finns det ingen tjänsteman på kommunen som kan stötta dem har man sett att det brukar fallera i längden, säger han. Att avsätta någon som har direkt ansvar för den här typen av ungdomsråd är nog det bästa kommunerna kan göra för att stärka ungas inflytande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!