Krönika: Det är i länet det händer 2013

Nyhetschefen Lars-Henrik Andersson försöker förutspå vad Kuriren kommer att rapportera om 2013.

Foto: .

Länet2012-12-31 10:44

När vi för några veckor sedan började planera för innehållet i tidningen på nyårsafton utbrast vår sidredaktör Kicki Linna att vi borde titta framåt. Och genast ­började vi lista saker som kommer att vara aktuella det kommande året, och lika snabbt fylldes listan på med mestadels händelser inom basindustrin. Men i övrigt då? Vad kommer vi att skriva om från vårt 26.600 kvadratkilometer stora län 2013?

Det är naturligtvis svårt att sia om ­händelser men vi kan försöka oss på några gissningar och varför inte passa på att även skriva vad vi önskar få rapportera om.

Tänk att få publicera reportage om ökad inflyttning i inlandet, om ett län som växer, om satsningar på kultur, handel och projekt som ger eko över hela landet. Jag önskar artiklar om minskad mobbning i skolor, om ökad jämställdhet och mindre främlingsfientlighet och smygrasism. Ett län som visar vägen i omtanke och gästvänlighet. Ett län alla talar om, kanske även Barack Obama? För världen har i denna nya digitala era krympt.

Utmaningen kommer att ligga i att inte förvandla Norrbotten till en oljeplattform dit man veckopendlar för att jobba i gruvan. För att inte det ska ske krävs nya tankegångar och satsningar på mjuka värden. Vi kommer förmodligen även få en intensivare debatt om gruvdrift kontra ­andra värden i samhället förutom de rent ekonomiska som gruvorna genererar.

Hur stor påverkan ska gruvbrytningen få göra på naturen? Och vad tänker och tycker alla de människor som tvingas flytta på grund av expansion och nya fyndigheter?

Jag tror också debatten om integrationen kommer fortsätta. Hur vi tar hand om de asyl­sökande som kommer till Norrbotten.

Vi lär också få se debattinlägg och artiklar om resursfördelningen i samhället och kommunernas och landstingets utmaningar som en allt äldre befolkning medför.

Samtidigt slår det mig varje gång jag skriver något om Norrbotten vilket ­fantastiskt län vi bor i. Det är lätt att ­glömma som infödd norrbottning. Jag tänker på orörda skogar och vilda älvar. Norrsken och midnattssol. En matkultur med anor. Här finns fortfarande oslipade diamanter som bara väntar på driftiga entreprenörer. Turismen har alla förutsättningar att öka ännu mer och skapa fler arbetstillfällen och därmed förutsättningar för människor att bo kvar i länet. I kombination med ett bra samhällsutbud som attraherar yngre människor kan Norrbotten verkligen befästa sin position som framtidslän för lång tid framöver.

Vi på Kuriren kommer fortsätta ta grepp på de här frågorna 2013. Vi ska spegla ­utvecklingen, ge analyser och skapa ­debatt. Vrida och vända på frågeställningar och sanningar. Det finns hur mycket som helst att berätta om.

Och vad ska jag själv pyssla med 2013? Ja, bland annat hoppas jag äntligen kunna köpa en jämthundsvalp, sänka mitt handikapp i golf, bli skogsägare och njuta av skidåkning i ett gnistrande vinterlandskap. Och på midsommarafton väntar nog som vanligt en bastu i stugan, grillat älgkött och världens bästa utsikt: sjön, bergen och skogarna i ett län jag alltid kommer att älska och alltid beteckna som mitt hem.

Gott nytt år!

300 norrbottningar förväntas få jobb
Söker du jobb som läkare, ingenjör, specialistsjuksköterska, bergarbetare, yrkesförare eller elektriker? Då har du ¬goda chanser i Norrbotten nästa år. Arbetsförmedlingens prognoser ser fortsatt ljusa ut – 300 fler norrbottningar ¬väntas komma ut i arbete. Rikssiffrorna är betydligt ¬dystrare: Antalet arbetslösa spås öka med upp till 45.000 personer.

Vården måste satsa offensivt
Landstinget behöver satsa mer offensivt för att inte ¬tappa fler patienter till privata vårdgivare. Ett sätt är att ¬vässa vården, till exempel ¬genom att prioritera närsjukvård. Det innebär till exempel att kroniskt sjuka patienter inte ska behöva resa till ¬Sunderby sjukhus på kontroll, utan att en läkare i stället kommer till en vårdcentral på patientens hemort.

Nye hövdningen ska lyfta länet
n Relativt nytillträdde Sven-Erik Österberg ska sätta sin prägel på ämbetet. Inför 2013 pratar han mycket om att påvisa Norrbottens betydelse för landets tillväxt och vikten av att Norrbotniabanan blir verklighet.

Haparandabanan klar för invigning
Den 15 januari 2013 invigs nya Haparandabanan. Då handlar det om godstransporter längs sträckan. Det finns ett högre mål nedtecknat i en avsiktsförklaring undertecknad av bland andra kommunalrådet Gunnel Simu (S) – persontrafik i december 2014. Arbetet lär gå i järn¬vägens tecken under en stor del av 2013.

Orienterarna invaderar länet
Stora händelsen i Boden 2013 blir O-ringen. 10.000–15.000 orienterare och cirka 2.000–3.000 anhöriga invaderar stan. O-ringen är det största arrangemanget någonsin i kommunen. Man räknar med 10 miljoner kronor i skatte¬intäkter för kommunen och en omsättning på 100 ¬miljoner kronor. 41 föreningar bistår med 1.000 funktionärer.

Nya fynd gör gruvnäringen het
Gruvfrågor blir allt hetare. 2013 inviger LKAB sin nya huvudnivå samtidigt som de hoppas få öppna fler gruvor i Svappavaarafältet. Gruvboomen fortsätter och vi får ständigt se nya företag som prospekterar i området. Bland annat vill Kiruna Iron bryta järnmalm i Rakkurijärvi och Talga resources hoppas på grafitbrytning i Nunasvaara.

Boden får en ny profil
Wiksténhuset som ger Bodens centrum ny profil färdigställs. Här etableras 8–10 butiker för sport, mode och fritid samt gym och restaurang. Dessutom byggs 72 lägen¬heter avsedda för ålderskategorin +55. Köpkvarteret 43:an heter huset där butiksdelen öppnar under maj månad. ¬Inflyttning till lägenheterna sker under juni–juli.

Det nya Kiruna får fastare form ...
Det som ständigt är på tapeten i Kiruna är stadsomvandlingen. 2013 blir spännande då en arkitekttävling om den framtida stadsplanen ska avgöras. Sedan ska politikerna bestämma om man ska använda sig av det vinnande ¬förslaget. Om vi hinner få se några lyftkranar vid Kirunas blivande centrum redan ¬under 2013 återstår dock att se.

... och Gällivare byggs upp igen
Gällivare står inför stora förändringar när delar av den nuvarande tätorten avvecklas och byggs upp igen på ny plats. Stämmer prognoserna om arbetskraftsbehovet handlar det också om troliga andra förändringar som följer med inflyttningen av flera ¬tusen nya innevånare. ¬Samhällsomvandlingen kommer att överskugga det mesta i Gällivare de kommande åren.

Infrastrukturen hamnar i fokus
E 10:ans ombyggnation och transporterna från Northlands gruva i Pajala ställer stora krav på vägarnas skick och ¬dragning. Lägg därtill att det är trångt på järnvägen och att svaveldirektivet kan komma att begränsa sjöfarten så finns det en del att oroa sig över.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!