Projektet går ut på att gymnasieelever får prova på att driva ett eget företag under sommarlovsveckorna. De 34 Norrbottensungdomar som i år deltar i projektet driver café, anordnar innebandyskola, plockar bär, fixar LAN-party, säljer egna fotografier och mycket annat.
– Det här är skitroligt, och det är ju viktigt för Norrbottens utveckling, säger Malin Winsa, projektledare för Sommarlovsentreprenör i Luleå.
Det är i just Luleå som den överlägset största entreprenörskullen finns. Förra året mjukstartade man med 18 deltagare, och till årets upplaga har intresset exploderat: 48 gymnasieungdomar ansökte, och efter intervjuer med alla sökande blev till slut hälften antagna.
– Vi valde ut de som verkligen är drivna och vill lära sig, som vi förstod skulle fixa det här, säger Malin Winsa.
Förutom ett mindre startkapital har entreprenörerna ingen garanterad lön. I Luleå handlar det om knappt hälften av vad man tjänar på ett vanligt feriejobb, men enligt Sven Dahlin som handleder ungdomarna har det inte varit ett problem.
– Det har gått jättebra för alla. Många jobbar hela sommaren – tio veckor – för att tjäna så mycket pengar som möjligt.
Sedan konceptet Sommarlovsentreprenör kom till Norrbotten 2010 har det anammats av fem kommuner: Luleå, Övertorneå, Haparanda, Kalix och Pajala.
I den sistnämnda kommunen hoppas man att sommarentreprenörerna ska hjälpa till att bygga det nyblivna gruvsamhällets framtid.
– Det är en del i projektet Det nya Pajala, som handlar om att förbereda bygdens invånare för den stora samhällsomvandlingen i och med gruvan, säger projektledaren Boel Svanberg.
I Pajala deltar förvisso bara två ungdomar i projektet i år, men Boel Svanberg är imponerad av det hon sett.
– De är jätteduktiga, innovativa och framåt – riktiga entreprenörer. Det är två stjärnor, verkligen.
I Övertorneå har man redan efter tre år sett resultat av projektet. Just nu jobbar åtta ungdomar med att bland annat driva en grill, göra en boktipshemsida och tillverka smycken. Flera av tidigare års entreprenörer har engagerat sig i år, och några av årets ungdomar har redan planer på att fortsätta sitt företag efter sommarens slut, berättar Kerstin Sipola som ansvarar för Övertorneåungdomarna.
– Det är ett jättebra initiativ – det finns entreprenörer bland ungdomar precis som bland vuxna. Det här är inte för alla, men det är viktigt att de får chansen att utveckla sitt entreprenörskap.