Farligaste myggarten finns i länet

Årets regnsommar har varit en perfekt grogrund för myggen. Utöver vanliga stick och irrationen kan myggen även föra med sig sjukdomar.

HONOR OCH HANAR. Endast honmyggorna suger blod. Hanmyggan nöjer sig med nektar. Myggorna på bilden är inte av arten Aedes cinereus.

HONOR OCH HANAR. Endast honmyggorna suger blod. Hanmyggan nöjer sig med nektar. Myggorna på bilden är inte av arten Aedes cinereus.

Foto: Petra Isaksson

Länet2012-07-13 06:00

- Den här sommaren är nog så nära en myggsommar man kan komma. Det är mycket snö som har smält i norra Sverige så det finns massa skogsmygg hos er. Det är ett myggår i hela landet, säger Jan O Lundström, myggforskare vid Uppsala universitet.

Sveriges farligaste mygga. det kallar Jan O Lundströ, myggan Aedes cinereus som finns i hela landet, och för med sig den så kallade Ockelbosjukan och även harpest.

Återkommande ledproblem
Sjukdomen sprids för att myggan biter både fåglar och människor. Den är inte livshotande, men resulterar i utslag och ledvärk i hela kroppen.

-  Av Ockelbosjukan får man allmän sjukdomskänsla, sen utslag över hela kroppen förutom i ansiktet. Det följs av stel smärta i alla möjliga leder, fot-, finger-, hand-, armbågs- samt knäleder och är hemskt obehagligt. De flesta blir helt friska på några veckor men 20-25 procent får återkommande ledproblem i många år eller resten av livet, säger han.

Aggressiv
Myggan som sprider sjukdomen är en översvämningsmygga som gynnas av mycket regn som sedan följs av varmare klimat.

Den är liten, rödbrun och Jan O Lundström beskriver den som aggressivare än vanliga skogsmygg.

- Det brukar inte vara så många av dem, men om man till exempel är ute och plockar svamp så kan man få 20 bett trots att man inte tyckt det varit så mycket mygg.

Ockelbosjukan bryter ut vart sjunde år. Senaste utbrottet var 2009 och nästa beräknas till 2016. Jan O Lundström uppskattar att det under 90-talet rörde sig om ungefär 1000 fall vart sjunde år, och 10 fall i mellanåren.

Enstaka fall
Sjukdomen har noterats som längst norrut i Piteåområdet, men det kan förändras i takt med klimatet.

- Ockelbosjukan har funnits i enstaka fall uppifrån Piteå och söderut. Det är inte så många fall men allting ändras ju.

Det är dock problematiskt att föra statistik över Ockelbosjukan eftersom det inte finns något botemedel och det inte råder skyldighet att rapportera upptäckta fall.

En annan typ av översvämningsmygga, Aedes sticticus, kan komma att röra sig norrut. Det är en aggressiv mygga som kan flyga långa sträckor.

- Vi har gjort en prediktion och då ser man att fram till 2080 kommer myggan ha tredubblats och finnas i hela Sverige. Bara fjällkedjan kommer att klara sig undan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!