Fackligt stöd till sågarbetare

Ett flertal stora, tunga fackliga organisationer stöttar arbetarna på Seskarö sågverk. Gemensamt kräver de att Setra och därmed också staten omprövar beslutet om nedläggning. -De skulle utan tvekan ställa upp för oss, säger Harry Rantakyrö om gruvornas medverkan.

LÄNET2008-01-08 01:45
I en skrivelse går de stora, kända fackliga organisationerna samman och kräver att beslutet om att lägga ned Seskarösågen ska omprövas. De kräver också att ledningen för Setra tillsammans med näringsdepartementet kommer till Norrbotten för ett möte med dem.I skrivelsen pekar de på att strukturrationaliseringar är nödvändiga - men de ska vara ekonomiska, miljömässiga och samhällsanpassade. De hävdar att när det gäller Seskarö sågverk, som till hälften är ägt av helstatliga Sveaskog, så är inte någon av kriterierna uppfyllda utan i stället har en vinst på 143 miljoner kronor gjorts under de tio senaste åren. Felaktigt beslutsunderlag
Enligt de fackliga organisationerna har det felaktiga beslutsunderlaget gjort att Setra vill stycka sågverket och sälja det bit, för bit, allt för att undvika konkurrens. De anser också att Norrbotten ska utvecklas med ökad vidareförädling av länets resurser och inte avvecklas.Ordförande för svenska gruvarbetarnas riksförening, Harry Rantakyrö, säger att det som nu händer på Seskarö är jämförbart med om gruvan skulle lägga ned.-Konsekvensen är densamma. Det som finns kvar är ringar på vattnet, säger han.Överhuvudtaget tycker han att beslutet är tragiskt, särskilt med tanke på att sågen går bra. Han menar att det här är ett klassiskt fall.-Jag vet inte när de här ägarna tagit över. Men förfarandet är normalt, man köper upp och lägger ned, säger Harry Rantakyrö och tillägger att orsaken, råvarubrist, som angetts ställer han sig frågande till då skogsavverkningar sker överallt var helst han kör. Motivering saknas
Beslutet om att gå ihop med andra fackliga organisationer är inte taget efter påstötningar från medlemmarna utan något som de olika ordförandena diskuterat fram. Harry Rantakyrö säger dock att det här inte är något nytt för gruvorna utan de har alltid stöttat sådana här diskussioner.-Det finns ingen bra motivering till beslutet om nedläggning. Om det här hände i någon av gruvstäderna skulle de säkert ställa upp för oss utan tvekan. Jag stödjer Sesakröarbetarnas kamp för att få behålla sin såg, säger han."Döden i grytan"
Vice ordförande för skogs- och träfacken avdelning 1 Norrbotten, Birger Lahti, säger att det är deras medlemmar som berörs mest av nedläggningen.-Vi förstår att det råder timmerbrist men vi vill att de ser över andra alternativ så som vidareförädling eller annat. Importvirke kan också vara ett alternativ, nedläggning blir döden i grytan för hela ön, säger Birger Lahti.De andra fackliga organisationerna är Fackklubben Seskarö såg, Ledarna, IF metall avdelning 2 Norrbotten, Verkstadsklubben SSAB Luleå och Seko/Vattenfall.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!