Bönder drabbas dubbelt av regnet

På grund av det regniga junivädret ser det dåligt ut för länets bönder, mängder av spannmål riskerar att gå förlorat. Det råder även missnöje över att bönder som mister sin skörd inte får någon form av ersättning.

BLÖTT, BLÖTARE, BLÖTAST. "Vi hade i princip sått allt innan regnet kom så det låg under vatten i över en vecka. Det kommer inte bli någon skörd", säger bonden Gunnar Sandström i Öjebyn.

BLÖTT, BLÖTARE, BLÖTAST. "Vi hade i princip sått allt innan regnet kom så det låg under vatten i över en vecka. Det kommer inte bli någon skörd", säger bonden Gunnar Sandström i Öjebyn.

Foto: Maja Suslin/Scanpix

Länet2012-07-11 06:00

-Vi hade en katastrofskörd i fjol då vi fick 300 millimeter mer regn än normalt. Därför hade vi dåliga förutsättningar inför i år, säger Nils-Olov Lindfors, regionordförande för Lantbrukarnas riksförbund (LRF) i Norrbotten.

Förra årets stora regnmängd kom under skördeperioden medan det i år har regnat när spannmålet ska sättas i jorden. Därför har man i år inte kunnat så i tid.

Kort säsong
Enligt Nils-Olov Lindfors har det under juni regnat fyra gånger så mycket som det brukar i Piteåområdet, och det är även södra Norrbotten är mest drabbat.

-  Vi har en väldigt kort säsong i Norrbotten så det är svårt att så efter den 15 juni. Risken är stor att vi får en dålig skördesituation eftersom starten varit så dålig, men det kan rätta sig om vi får en bra höst. Man får ha hoppet kvar, säger han.

Ingen skörd
Gunnar Sandström är bonde i Öjebyn och odlar bland annat spannmål. Regnet har drabbat hans skörd hårt och ungefär hälften har gått förlorat.

-  Det är ju i stort sett skräp av allt. Många fält är helt utgångna. Vi hade i princip sått allt innan regnet kom så det låg under vatten i över en vecka. Det kommer inte bli någon skörd av det här, det är bara någon fläck som växer, säger han.

Han skulle önska någon form av ersättning när grödan går förlorad. Han får inget EU-stöd för spannmål när det regnar bort.

-  Man blir dubbelt drabbad. Alla insatser är gjorda, så regnar det bort och vi får inget stöd.

Politiska beslut
Även LRF saknar någon form av ersättning för förlorad gröda, bland annat har de i en skrivelse till regeringen eftersökt skördeskadestånd.

Harald Svensson, chefsekonom på Jordbruksverket, förklarar att anledningen till det inte delas ut ersättning för förlorad gröda bygger på Sveriges hållning i jordbrukspolitik.

-  Utgångspunkten är våra politiska beslut kring 1990. När man skaffade sig synen man har i dag tänkte man "På vilket sätt skiljer sig risktagandet som ett jordbruksföretag måste göra gentemot ett företag i en annan bransch?". Sen är Sveriges hållning i EU-sammanhang att krisfonder specifikt skulle gynna södra Europa mer än norra på grund av att deras grödor oftare går förlorade, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!