Läkarförbundet: "Vårdkedjan haltar"

"En patient mår inte bättre av att bråka med försäkringskassan", säger Robert Svartholm, huvudskyddsombud i Norrbottens läkarförbund, är kritisk.

Robert Svartholm, ordförande i Norrbottens läkarförening.

Robert Svartholm, ordförande i Norrbottens läkarförening.

Foto: Jonas Lindsköld

Luleå2017-02-16 16:16

– Jag blir förvånad att försäkringskassan får ökande resurser och granskar våra intyg mer utförligt utan att prata med oss. Det innebär i klartext att vårdkedjan haltar. Om de får utökade resurser och vi får sämre resurser så blir det naturligtvis ett ökat gap mellan oss, och då kommer patienterna i kläm, säger Robert Svartholm.

Sjukintygen har fått stor uppmärksamhet den senaste tiden efter att en insändare publicerades i NSD och Kuriren. En läkare upplever en problematisk situation där försäkringskassan bedömer att en patient kan jobba, medan hon har skrivit motsatsen i sjukintyget. Robert Svartholm känner igen sig i situationen som läkaren beskriver i sin insändare.

– Många av oss läkare delar hennes uppfattning och upplevelser. Vi är mer eller mindre upprörda.

Han berättar att läkarförbundet på central nivå har haft kontakt med försäkringskassan för att prata om hanteringen av sjukintyg, men att samarbetet inte fungerat.

– Jag vet att läkarförbundet har varit kritiskt till försäkringskassans agerande, säger han.

Robert Svartholm menar att det krävs fler ordinarie allmänläkare för att förbättra situationen.

– Landstinget har avrustat primärvården och gjort oss beroende av stafettläkare som inte alltid känner patienten så väl och därför inte kan göra en bra bedömning. Då blir situationen ännu värre, och då är det vi ordinarie läkare som hamnar i skottluggen. Primärvården i Norrbotten fungerar väldigt dåligt. Om försäkringskassan då utökar sina resurser och avslår fler sjukintyg så blir det ett elände för patienterna.

Försäkringskassan vill att sjukskrivning ses som en del av en behandling och inte vara en passiv sjukskrivning, enligt Robert Svartholm. Problemet uppstår när läkaren och patienten bestämmer sig för en typ av behandling och försäkringskassan gör en annan bedömning.

– Det går stick i stäv med varandra. Vi ser också att en patient inte mår bättre av att bråka med försäkringskassan. Ska det här ses som en behandling som ska gynna patienten som måste vi och försäkringskassan samverka. Ökade resurser till försäkringskassan måste följas av ökade resurser till sjukvården, säger Robert Svartholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!