Läkare i USA: "En mörk, sorglig miljö"

Intensivvårdsavdelningen är redan full av covid-19-patienter på universitetssjukhuset i Chicago

Narkosläkaren Cory Deburghgraeve har jobbat mer än 90 timmar den senaste veckan, när antalet insjuknade patienter blivit fler och fler.

Patienterna är inte bara äldre. Det är unga, gamla, medelålders, säger han till TT.

28 mars 2020 05:42

Chicago, Detroit och New Orleans har pekats ut som städer som följer New Yorks bana över antalet insjuknade patienter, omkring en vecka eller så bakom.

På University of Illinois Hospital i Chicago är 40 patienter inlagda med covid-19. 20 har bekräftats det senaste dygnet. Sjukhusets övriga patienter har fått flytta på sig och nu tas i princip bara coronapatienter emot.

Det är allt vi pratar om. Det har förändrat det dagliga livet för oss. Vi brukar ha besökare och medicinstudenter här. Nu har vi inga besökare eller studenter här. Det känns nästan som ett krigsscenario, där du har den nödvändiga personalen. Det är inte den glada stämningen vi är vana vid. Det är en mörk, sorglig stämning, berättar narkosläkaren Cory Deburghgraeve till TT.

Intuberar covid-19-patienter

Vanligtvis brukar han sätta epidural på kvinnor som ska föda barn. Nu går hans arbetsdag ut på att ta hand coronapatienter, som efter att ha behandlats med syrgas någon dag fått vätskeansamlingar i lungorna. De senaste sju dagarna har han arbetat mer än 90 timmar, även om en del är jourpass där han kunnat sova några timmar.

Om de kallar på mig och berättar att de har en patient som ska intuberas behöver jag bära full skyddsutrustning. Jag går in till patienterna och pratar med dem och berättar vad jag ska göra, om de är vakna. Jag söver dem och intuberar dem.

Rengör engångsutrustning

Skyddsutrustningen är engångsartiklar, som ska slängas efter ett patientbesök.

Men eftersom vi har såna begränsade resurser måste vi torka av den med klorin och återanvända den, säger Deburghgraeve.

Han intuberar ungefär sex patienter under ett dagpass och två–tre varje nattpass.

Jag förväntar mig att det fördubblas under nästa vecka.

Patienterna är i alla åldrar.

De äldsta är omkring 50 år av dem jag haft, och de yngsta var i min ålder, och jag är 33, säger han.

Cory Deburghgraeve säger att en av de sakerna han tycker är jobbigast är att besöksstoppet gör att patienterna är ensamma, en del under sina sista dagar i livet.

Det adderar ytterligare en nivå stress och press för oss. Jag försöker att vara trevlig och medkännande för alla patienter oavsett, men nu när jag är den sista de pratar med innan de sövs så försöker jag att vara så empatisk som det bara är möjligt. Det är så klart svårt, säger han.

Orolig att smittas

Att behandla så många patienter gör att Cory Deburghgraeve klassas som hög risk att själv bli smittad. Han medger att han är orolig, men att han varken har barn eller bor med äldre föräldrar, så att det kändes självklart att hjälpa till.

De kommande veckorna räknar han med att intensivvårdsplatserna på ett barnsjukhus i staden fylls upp av coronapatienter.

Därefter går vi in i ett katastroftillstånd. Då får de vårdas i operationssalarna, säger han.

Han räknar med brister på respiratorer och skyddsutrustning, och att vårdpersonal som vanligtvis inte arbetar med intensivvård får rycka in.

Tror på ökning i höst

Han tror inte att coronapandemin kommer att blåsa över i första taget, utan att vi snarare rör oss mot att viruset kommer att bli en säsongssjukdom.

Det är olyckligt när vi ser att vår president försöker pressa på för ett öppnande av landet. Jag tror att vi har flera månader kvar. I sommar tror jag att antalet fall kommer att gå ned, för att sedan öka igen i höst.
Fakta: 1 500 fall i Chicago

Alla i delstaten Illinois, där Chicago är största staden, uppmanas att stanna hemma och inte röra sig utanför i onödan.

I delstaten hade omkring 3 000 fall bekräftats på fredagen, varav nästan hälften i Chicago. Av dem smittade har 34 personer hittills avlidit.

I Chicago bygger ingenjörssoldater om en mässhall till ett tillfälligt sjukhus med plats för 3 000 bäddar.

Källor: City of Chicago och Chicago Tribune.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Gustav Sjöholm/TT