Tanya Hultman, 48, är född och uppvuxen på en gård i norra Minnesota i USA.
– Min morfar hade mjölkgård, pappa hade dikor. Jag har växt upp med djur, de har funnits med hela tiden, säger hon.
Hon kom att hamna i Alterdalen sedan hon träffat Håkan Hultman som dök upp som utbytesstudent på en granngård nära Tanya Hultmans hem. Kärlek uppstod, paret gifte sig och flyttade till Skåne där han gick en gårdsmästarutbildning samtidigt som hon arbetade vid Kristianstadbladet.
– Vi hade tänkt återvända till USA efter utbildningen men 2003 köpte vi en gård i Holmträsk och startade morotsodling på sex hektar åker, berättar Tanya Hultman.
Gården, med en årsproduktion på 60 ton, blev den största morotsleverantören i länet. Men 2016 tog det slut.
– Vi arrenderade mark av en bonde. När sonen tog över den gården avbröt han kontraktet så vi tappade marken, säger hon.
Redan 2010 hade dock Hultmans förvärvat Olav Bergmans gård i Lakafors, en mil från Holmträsk. Gården har 100 hektar brukbar mark. Dessutom arrenderar Hultmans 40 hektar.
– Vi hade ingen plan för gården men vi behövde marken. Vi startade spannmålsodling av korn och havre och spanade på djurhållning, gris, får eller kyckling. Men eftersom jag kan det här med dikor från USA-tiden kom vi att gå in för det, säger Tanya Hultman.
I dag är all verksamhet koncentrerad till gården i Lakafors. Idén är att ha dikor som föder kalvar. När de är 14-18 månader går de till slakt vid Norrbottensgården i Luleå.
– Vi har 47 dikor men målet är att ha 68 eftersom ladugården är anpassad till det, säger bonden i Lakafors.
Tjurarna går till slakt medan några av "tjejerna" får växa upp och bli dikor. Hultmans arbetar med skotska rasen Angus. Gården producerar cirka 7,5 ton kött per år.
– Norrbottensgården legoslaktar. Efter det kommer det vacuumpackade köttet tillbaka till oss där vi delar upp det, förklarar Hultman upplägget.
Gården får tillbaka köttfärs och köttbitar. Det säljs inte till butiker utan till privatkunder som förbokat kött.
– Vi har haft folk från Stockholm som varit här och hämtat kött och i sommar kommer vi att öppna en gårdsbutik, säger hon.