Lahti: "Inget jag gör vågen för"

Riksdagsledamoten Birger Lahti (V) vill se Stefan Löfven (S) som statsminister – men oroas av beskedet att han är villig att kompromissa kring arbetsrätten och las.

16 oktober 2018 12:57

Stefan Löfven vill att Centerpartiet och Liberalerna ska bli del av hans regeringsunderlag och öppnade på måndagen för stora eftergifter och kompromisser – bland annat kring arbetsrätt och las (lagen om anställningsskydd). Det är frågor där C och L, som bland annat vill att mindre företag ska kunna göra undantag från turordningsreglerna, står långt från arbetarrörelsen.

– Inget jag gör vågen för. Jag har varit fackligt engagerad i mer än 20 år, så om du frågar mig personligen känns det märkligt att det parti som alltid hävdat att de står närmast arbetarrörelsen öppnar för det, säger Birger Lahti, riksdagsledamot från Pajala.

Läs mer: Löfven inleder sonderingar

Läs mer: "Detta är höstens thriller"

Att Löfven varit fackligt förtroendevald och ordförande för IF Metall borde enligt Lahti göra det svårt för honom att luckra upp las. Han tycker också att C och L har fel i sina analyser om att dagens regler skulle stå i vägen för näringslivets utveckling.

– Att det skulle vara något som hindrar oss att vara konkurrenskraftiga i världen ... nej, det är det inte. Däremot behöver vi utbilda betydligt fler.

Löfven behöver stöd av såväl V och MP som C och L för att kunna fortsätta som statsminister. Det är en spretig konstellation med stora ideologiska motsättningar.

V och Lahti ger ändå Löfven sin välsignelse att påbörja sonderingar för en regering som har stöd över blockgränsen.

– Man måste komma överens om vad det kommer innebära för Sverige. Men vi har förstått att det är det som händer, annars blir det en jättesvag regering.

För Vänstern kan alternativen till att släppa fram en sådan regering tyckas obefintliga. Men Lahti tycker inte att det är givet att göra det utan att få något tillbaka.

– Priset är högt för S om det skulle hända att de inte når fram och det är inte svart eller vitt att det bara är vi som skulle vara syndabock. Men jag önskar att Löfven lyckas komma längre i sina sonderingar än Kristersson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jonas Andersson