"Kyrkstugorna ruttnar, allt annat är skitprat"

Kyrkstugeägare rasar mot snöröjningen och plogbilsförarna i Kyrkbyn, Gammelstad.

Problemen med dagvattnet som stannar är värst i västra delen av kyrkbyn.

Problemen med dagvattnet som stannar är värst i västra delen av kyrkbyn.

Foto: Marianne Westin

Kyrkbyn2018-04-22 08:49

– Det kan inte vara meningen att man ska bli ledsen när man kommer till sin kyrkstuga. Då ska man ha helt andra känslor, tycker Tord Häggström.

Han och hans släkt har haft kyrkstuga i hundratals år. Efter en artikel i Norrbottens-Kuriren första veckan i april har många kyrkstuguägare tagit kontakt med honom, säger han.

– Eftersom jag är engagerad i kyrkan och politiker, vill många prata med mig om plogningen i världsarvet. Det finns de som tror att kyrkan kan göra någonting i frågan.

Han har själv inte stuga utefter någon av de många gatorna i världsarvsområdet, men han ser hur det ser ut och är förbittrad. Minst sagt!

– De som röjer snö puttar den upp emot stugväggarna. Dessutom lägger man upp snö i upplag på minsta lilla fria plätt, snö som inte kommer att tina på vem vet när...

Tord Häggström tar Kuriren med på en biltur genom kyrkstuguområdet i Kyrkbyn. Det dröjer inte länge förrän han kan peka på manshöga drivor som ligger intill väggarna på de små stugorna.

I Kurirens tidigare artikel i början av april befarade Sara Vintén, världsarvssamordnare i Luleå kommun, att den myckna snö som hade fallit kunde innebära att det behövdes större och kraftfullare maskiner för att ploga.

– Då kan det bli mekaniska skador på byggnaderna, sa Sara Vintén då.

Däremot var hon inte så brydd över snödrivorna som låg mot stugornas väggar.

– Det var så man gjorde förr i tiden, skottade upp snö mot väggarna för att få varmare i husen. Visserligen kom det fukt i panelen när snön smälte, men panelen betraktades som ett ”offerskikt” som lätt kunde ersättas.

– Förhoppningsvis får vi en kort och intensiv töperiod, så trät kan torka upp snabbt.

Läs mer: Snödrivorna skyddar stugorna

Tord Häggström och hans kontakter håller inte med.

– Det är klart att fukten från den smältande snön gör skada på stugorna. De ruttnar upp! Allt annat är skitprat! säger han.

– Speciellt när "miljömupparna" sett till så att vi inte får måla med linoljefärg utan ska måla med vad som närmast är vattenfärg.

Han berättar att många han pratat med i ärendet har tröttnat och till och med funderar på att göra sig av med sina kyrkstugor.

– Det går inte att skylla på att det varit extremt väder den här vintern. Det har varit så här förut. Och det har skötts bättre, också.

Han har mötts av argumentet att den snö som ligger utefter väggarna, är snö som rasat ner från taken.

– Aldrig i livet! När snön rasar från taken hamnar den långt ut på gatorna och inte utefter husväggarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om