Sparkade diakonen utmanar kyrkan

Den utsparkade diakonen vill ha upprättelse och tar strid för sin sak i Svenska kyrkans överklagandenämnd.

En diakon sparkas ut från sitt uppdrag, därmed är dock inte sista ordet sagt.

En diakon sparkas ut från sitt uppdrag, därmed är dock inte sista ordet sagt.

Foto: Linda Wikström

Kyrkan2016-05-12 17:29

Det är dit beslutet från domkapitlet om att avkraga diakonen överklagas.

Domkapitlet anser att diakonen är olämplig för sitt uppdrag efter att ha gjort sexuella närmanden på en person som dessutom var i ett beroendeförhållande till den utpekade.

Läs mer: Motivet.

"Beslutet är fattat på felaktiga grunder, det hela gick inte till på det vis som saken har beskrivits", hävdar den utpekades juridiska ombud.

Det ligger en konflikt med i ärendet, enligt ombudet. Diakonen anser att flera personer på jobbet lagt sig i det mesta och när de får svar på tal tilltar konflikten. Så lyder beskrivningen av bakomliggande omständigheter.

Diakonen tvingades lämna sitt jobb i församlingen men kommer att ta strid för detta arbetsrättsligt, med krav på två årslöner. Däremot vill inte diakonen återvända till jobbet. Polisen lade ner utredningen om brottsmisstankar. Kort senare kallades diakonen till ett möte med arbetsgivaren där det ställdes ultimatum om att skriva på en uppsägning. Så får det inte gå till, menar diakonen.

Vad gäller domkapitlets beslut så landar det alltså i Svenska kyrkans överklagandenämnd.

Domkapitlet har tagit till sig av en anmälan om att diakonen, i samband med massage gjort sexuella närmanden. Diakonen är utbildad massör. Det är inte särskilt uppseendeväckande att en professionell massör utför massage, framhåller ombudet. .

Diakonen hävdar att anmälarens könsorgan aldrig vidrörts och det ifrågasätts dessutom att domkapitlet fattat ett beslut där ord står mot ord. Det är anmälaren som har att bevisa att sexuella närmanden gjorts. Det har vederbörande inte gjort. Anmälaren kan inte både vara åklagare och domare, domkapitlets hantering av saken strider mot grundläggande rättsprinciper, menar ombudet.

Ovanpå det ifrågasätts anmälarens tillförlitlighet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om