I april gjorde 32 personer från Luleå domkyrkoförsamling, personal och förtroendevalda en studieresa till Jerusalem och Israel. Det var meningen att den andra halvan skulle få åka till Jerusalem i månadsskiftet september-oktober, men så blir det inte.
– Man kan inte åka alla på en gång, det är sånt vi sparat till i flera år. Vi har då sagt att vi inte tar den resan om den upprör folk så mycket, säger Margaretha Lindbäck (S) som är ordförande för kyrkorådet i Luleå domkyrkoförsamling.
Beslutet togs mot bakgrund av de negativa reaktioner som följt på avslöjanden i media om vidlyftiga utlandsresor som ett 40-tal församlingar gjort och missförhållanden inom Svenska kyrkan i utlandet.
13 300 personer begärde utträde ur Svenska kyrkan i juni, mot 3 000 en normal juni månad.
Under juni och juli i år har 118 medlemmar i Luleå domkyrkoförsamling begärt utträde, vilket är 49 fler än motsvarande period 2015.
Luleå domkyrkoförsamling var en av 40-talet församlingar som uppmärksammades i Ekots granskning i slutet av maj. Det gällde en pilgrimsresa för 84 personer till Rom 2011, som kostade 489 641 kronor. Under fyra dagar var tre arbetspass á tre timmar inlagda. Utöver det innehöll programmet besök i en olivlund, Vatikanen, Assisi och katakomberna samt stadsvandring med guide.
– Det är väl inte så konstigt om det inte är arbetspass hela tiden, man brukar ha litet egen tid. Det är ordentliga fina program det som görs, säger Margaretha Lindbäck som deltog i en liknade resa till Rom för ett antal år sedan.
– Vi bodde på ett kloster, det var sannerligen inga utsvävningar, tillägger hon.
Lars Pohjanen (C) var en av åtta förtroendevalda inom domkyrkoförsamlingen som reste till Israel i våras.
– Jag tyckte det var lärorikt. Det var första gången under alla mina år i kyrkan som jag varit utomlands. Före sammanslagningen 2014 har jag varit aktiv i Örnäsets församling och den längsta resan vi har gjort var till Ersnäs, säger Lars Pohjanen.
– Jag vet inte om församlingen ska betala det här så jag har betalat en del själv. Det var fullt program hela tiden, från åtta på morgonen till 22 på kvällen, betonar han.
Han påpekar vidare att den som ville dricka öl eller vin till maten fick betala det själv.
Lars Pohjanen berättar att han tackat nej till en tredagars resa till Berlin som stiftsstyrelsen ska göra i oktober.
– Jag kände inte att det var motiverat. Jag vill inte klandra dem som åker eller biskopen, programmet må vara innehållsrikt men i det här läget så känner jag att man måste rensa upp i det här, säger Lars Pohjanen.